Americký prezident Biden vyzval Izrael, aby nestrieľal na mierové sily OSN v Libanone

Americký prezident Biden vyzval Izrael, aby nestrieľal na mierové sily OSN v Libanone

12.10.2024 (SITA.sk) – Izraelská paľba na mierové sily Organizácie Spojených národov (OSN) v Libanone nezostala bez reakcie ani v USA. Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že „absolútne, rozhodne“ vyzýva Izrael, aby počas konfliktu s militantnou organizáciou Hizballáh v Libanone prestal strieľať na mierové jednotky OSN.

Informuje o tom spravodajský portál BBC, ktorý pripomína, že paľbu na Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) v spoločnom vyhlásení odsúdili aj lídri Francúzska, Talianska a Španielska.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Izraelské ozbrojené sily v piatok uviedli, že ich vojaci sú zodpovední za incident s paľbou, pri ktorom utrpeli zranenia dvaja srílanskí vojaci z UNIFIL. Ministerstvo zahraničia Srí Lanky tento incident ostro odsúdilo. Vo štvrtok sa zasa zranili dvaja indonézski vojaci v dočasných silách, keď po paľbe izraelského tanku spadli z pozorovateľskej veže.

Šéf mierových misií OSN Jean-Pierre Lacroix sa pre BBC vyjadril, že existuje dôvod domnievať sa, že pri niektorých incidentoch bola streľba na pozície OSN v južnom Libanone priama. Nikomu však za incidenty nepripísal zodpovednosť.

Izraelské sily a Hizballáh sa navzájom ostreľujú od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy vlani v októbri. Napätie a útoky medzi nimi sa však v septembri vystupňovali a Izrael spustil na juhu Libanonu pozemnú vojenskú operáciu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2024 (fotografie)

Viac k témam: Americký prezident, Izraelsko-palestínsky konflikt
Zdroj: SITA.sk – Americký prezident Biden vyzval Izrael, aby nestrieľal na mierové sily OSN v Libanone © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet