Na havajskom ostrove Maui vypukol obrovský požiar, vyžiadal si vyše 30 obetí a ľudia skákali aj do oceána (video)

Na havajskom ostrove Maui vypukol obrovský požiar, vyžiadal si vyše 30 obetí a ľudia skákali aj do oceána (video)

10.8.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 10. augusta, 11:13

Lesné požiare na americkom havajskom ostrove Maui si vyžiadali najmenej 36 obetí. Vo vyhlásení to bez ďalších podrobností oznámili predstavitelia okresu. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Zničené turistické mesto

Oheň zničil väčšinu turistického a ekonomického mesta Lahaina, ktoré je domovom deväťtisíc ľudí, pričom vysídlil stovky rodín, uviedol havajský guvernér Josh Green. Obyvatelia hovoria o srdcervúcej deštrukcii.

Väčšinu požiarov na Maui sa ešte nepodarilo dostať pod kontrolu, vyjadril sa starosta Richard Bissen Jr. Oheň trápi aj havajský Veľký ostrov.

Hromadná evakuácia autobusmi

Predstavitelia ostrova Maui vyzvali návštevníkov, aby opustili Lahainu, a ostrov organizoval v stredu popoludní „hromadnú evakuáciu autobusmi“, aby ľudí odviezli priamo na letisko. Západná časť ostrova zostala bez mobilného pokrytia a elektriny.

Presnú príčinu požiarov nebolo možné určiť, ale pravdepodobne k tomu prispelo množstvo faktorov vrátane silného vetra v dôsledku hurikánu Dora, nízkej vlhkosti a suchej vegetácie.

Viac k témam: Havaj, Lesný požiar, Ostrovy
Zdroj: SITA.sk – Na havajskom ostrove Maui vypukol obrovský požiar, vyžiadal si vyše 30 obetí a ľudia skákali aj do oceána (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko