Kedy by som mal vymeniť pneumatiky na svojom aute?

Kedy by som mal vymeniť pneumatiky na svojom aute?

Celoročné pneumatiky boli vhodné na použitie na väčšine miest počas väčšiny roka. Neznamenalo to, že vodič môže mať pneumatiky nainštalované a zabudnúť na ne. Hoci väčšina nových vozidiel sa dnes dodáva s určitou variáciou celoročných pneumatík inštalovaných z výroby, stále existujú situácie, ktoré môžu celoročné pneumatiky vážne ohroziť a posunúť ich za hranice ich možností.

Znalosť toho, aké pneumatiky sú vhodné pre určité vozidlá a regióny, môže pomôcť podporiť bezpečnosť vodiča, cestujúcich a cestnej premávky. S ochladením letného počasia, ktoré naznačuje príchod chladnejšieho a drsného ročného obdobia, by mali vodiči venovať zvýšenú pozornosť bezpečnej ochrane svojich vozidiel, čo zahŕňa aj informovanosť o pneumatikách.

Celoročné pneumatiky (Niekedy sa nazývajú sezónne pneumatiky) majú trakciu, čo znamená, že pneumatika poskytne dobrú priľnavosť pri jazde v zasnežených, zľadovatených a blatistých podmienkach. Väčšina celoročných pneumatík je vyrobená s použitím moderných polyesterových kordov a bude vybavená lamelami, ktoré odvádzajú vodu od behúňa, aby sa minimalizoval plánovanie. Lamely sú malé štrbiny na povrchu pneumatiky. Laminovanie pneumatík je, keď sa do behúňa pneumatiky vyrežú ďalšie štrbiny na zvýšenie trakcie.  Často sú vybavené silným stredovým rebrom, ktoré vyvažuje veľké zaťaženie snehom a ľadom.

Pneumatiky nebudú dobre fungovať, ak nebudú mať dostatočný dezén, preto by mali byť navrhnuté s nižším tlakom, ako letné alebo zimné pneumatiky. Pri správnej údržbe však môžu vydržať dokonca dlhšie, ako iné pneumatiky.

 

Pneumatiky Fortuna Ecoplus 4S sú produktom určeným na používanie počas všetkých štyroch ročných období, ktorý možno namontovať na dobrú škálu automobilov. Celoročné pneumatiky Fortuna Ecoplus 4S môžu byť vyrobené z kovových vlákien s asymetrickým dezénom, ktorý tvoria tri pozdĺžne kanály a obvodové drážky: vďaka tomuto tvaru dezénu je možné zvýšiť odvod vody smerom von, čím sa znižuje jav plánovania a zvyšuje stabilita na mokrom povrchu. Nízky koeficient valivého odporu, ktorý guma vytvára, umožňuje dosiahnuť znížený valivý odpor: tým sa výrazne znižuje hluk v priestore pre cestujúcich, pričom spotreba paliva je priemerná.

Ako vymeniť pneumatiky vášho vozidla

 

  • Ak ste prepichli pneumatiku, uistite sa, že ste na bezpečnom mieste a máte zapnuté výstražná svetlá.
  • Zatiahnite parkovaciu brzdu a pod ostatné pneumatiky vložte klinové kolesá.
  • Odstráňte kryt kolesa alebo kryt náboja a uvoľnite matice kolies.
  • Potom zdvihnite vozidlo pomocou zdviháka a potom odstráňte matice kolies.
  • Vymeňte súčasnú pneumatiku za novú.
  • Po dotiahnutí matíc kolies spustite vozidlo späť na zem.

 

 

Všeobecný bezpečnostný kontrolný zoznam pre výmenu pneumatiky

 

  • Nikdy neležte pod vozidlom, ktoré je podopreté len jedným zdvihákom.
  • Ak pracujete pod vozidlom, vždy používajte stojany vozidla na tvrdej podlahe.
  • Nikdy nedovoľte, aby sa vo vozidle počas zdvíhania zdvihákom zdržiaval spolujazdec (osoba alebo domáce zviera).
  • Vždy používajte zdvihák, ktorý bol dodaný s vozidlom. Na zdvihnutie vozidla nepoužívajte prednostne zdvihák iného vozidla a nikdy neprekračujte kapacitu zdviháka.
  • Vozidlo vždy zdvíhajte na pevnom a rovnom podklade.
  • Nikdy nepoužívajte stojany, ktoré nie sú výslovne určené na zdvihnutie vozidla. Nepoužívajte drevené kvádre alebo tehly.
  • Pred zdvihnutím vozidla musí byť zatiahnutá ručná brzda a vozidlo by malo byť v polohe Parkovanie (automatická prevodovka) alebo prvý prevodový stupeň (manuálna prevodovka).
  • Na zdvihnutom vozidle vždy „zakliesnite“ kolesá, aby sa vozidlo nepretáčalo dopredu alebo dozadu.
  • Pred zdvihnutím vozidla vždy čiastočne uvoľnite matice kolies. Po zdvihnutí vozidla môžete matice kolies úplne odskrutkovať a odstrániť.

 

0Shares
Automobilový priemyseľ Ekonomika