Európska únia sa chce v ďalšom balíku sankcií vysporiadať s ruskou tieňovou flotilou ropných tankerov

Európska únia sa chce v ďalšom balíku sankcií vysporiadať s ruskou tieňovou flotilou ropných tankerov

22.4.2024 (SITA.sk) – Európska komisia preskúma spôsoby ako sa vysporiadať s ruskou tieňovou flotilou ropných tankerov v rámci ďalšieho balíka sankcií.

V pondelok to pre viaceré médiá vrátane portálu Politico povedal švédsky premiér Tobias Billström, podľa ktorého je načase dať flotile koniec.

Veľký problém

Tieňová flotila, ktorá pozostáva zhruba z 1 400 lodí nejasného vlastníctva, „nielenže pomáha Rusku pri obchádzaní sankcií, ale je to aj jasná environmentálna hrozba,“ varoval švédsky minister na okraji stretnutia Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Flotila je podľa neho veľký problém z hľadiska financií pre ruskú vojnovú mašinériu.

Podľa Billströma by boli oslovené vlajkové a prístavné štáty a mohli by byť „podniknuté kroky proti vlastníkom, prevádzkovateľom, poisťovacím spoločnostiam v tretích krajinách“, ktoré dnes Rusko využíva pre tieňovú flotilu.

Medzera v sankciách

Bolo by to prvýkrát, čo by sa EÚ začala zaoberať touto medzerou v sankciách od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Analytici však varujú, že drastické kroky, ako napríklad blokovanie lodí z vôd EÚ, by si Moskva mohla vykladať ako eskaláciu.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: SITA.sk – Európska únia sa chce v ďalšom balíku sankcií vysporiadať s ruskou tieňovou flotilou ropných tankerov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika