Nobelovu cenu za ekonómiu udelili za objasnenie role inštitúcií pre prosperitu krajiny

Nobelovu cenu za ekonómiu udelili za objasnenie role inštitúcií pre prosperitu krajiny

14.10.2024 (SITA.sk) – Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela v tomto roku získala trojica ekonómov Daron Acemoğlu, Simon Johnson a James A. Robinson za výskum, ktorý vysvetľuje, prečo spoločnosti so slabým právnym štátom a vykorisťovateľskými inštitúciami negenerujú udržateľný ekonomický rast.

Títo traja ekonómovia „preukázali dôležitosť spoločenských inštitúcií pre prosperitu krajiny“, uviedol v pondelok Nobelov výbor Kráľovskej švédskej akadémie vied.

Turecko-americký ekonóm Acemoğlu a britsko-americký ekonóm Johnson pracujú na Massachusettskom technologickom inštitúte a britský ekonóm Robinson sa výskumu venuje na Chicagskej univerzite.

„Zníženie obrovských rozdielov v príjmoch medzi krajinami je jednou z najväčších výziev našej doby. Laureáti preukázali dôležitosť spoločenských inštitúcií pre dosiahnutie tohto cieľa,“ povedal predseda výboru pre cenu za ekonomické vedy Jakob Svensson.

Viac k témam: Nobelova cena, Nobelova cena za ekonómiu
Zdroj: SITA.sk – Nobelovu cenu za ekonómiu udelili za objasnenie role inštitúcií pre prosperitu krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika