Zomrela francúzska herečka Anouk Aimée, vo filmoch sa preslávila postavami osudových žien

Zomrela francúzska herečka Anouk Aimée, vo filmoch sa preslávila postavami osudových žien

18.6.2024 (SITA.sk) – Vo veku 92 rokov zomrela francúzska herečka Anou Aimée. Jej agent Sébastien Perrolat pre agentúru AP uviedol, že umelkyňa naposledy vydýchla v utorok ráno obklopená jej najbližšími. Príčinu smrti neuviedol. Úmrtie neskôr oznámila aj jej dcéra Manuela Papatakis, ktorá na platforme Instagram napísala, že herečka zomrela doma v Paríži.

Anouk Aimée, rodným menom Nicole Françoise Florence Dreyfus, sa narodila v Paríži do hereckej rodiny. Kariéru začínala ako baletka a v 60. rokoch sa preslávila postavami osudových žien vo filmoch významných talianskych a francúzskych režisérov.

V roku 1967 si vyslúžila Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara za hlavnú rolu vo filme Muž a žena, ktorý jej tiež v nasledujúcom roku vyniesol cenu BAFTA.

Jej kariéra preklenula osem desaťročí, pričom už v 40. rokoch minulého storočia hrala vo filmoch ako tínedžerka. Naposledy sa na striebornom plátne objavila vo filme Najlepšie roky jedného života (2019).

Medzi ďalšie z jej mnohých počinov patria Sladký život (1960), Posledný súd (1961), Lola (1961), 8 1/2 (1963), Skok do prázdna (1980), Muž a žena po 20 rokoch (1986) či miniseriál Napoleon (2002).

Viac k témam: Herečka, Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrela francúzska herečka Anouk Aimée, vo filmoch sa preslávila postavami osudových žien © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Film a TV