Kradnú ako straky, pustil sa Fico do koalície a po Sulíkovi chce odvolávať aj Krajniaka

Kradnú ako straky, pustil sa Fico do koalície a po Sulíkovi chce odvolávať aj Krajniaka

25.10.2021 (Webnoviny.sk) – Opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) chce v parlamente podať návrh na odvolanie ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) pre podozrenie zo zneužívania financií určených na udržanie pracovných miest v rámci pandemickej pomoci.

Škandál ministerstva práce

Smer-SD chce tak urobiť hneď po tom, čo parlament v utorok 26. októbra prerokuje odvolávanie Richarda Sulíka (SaS) z funkcie ministra hospodárstva pre to, ako rieši zvyšovanie cien energií. Na tlačovej besede to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.

„Nepochybne sa budeme musieť tento týždeň venovať obrovskému škandálu v rezorte práce. Predsa nie je možné, že vyhodia nejaké štyri tetičky z úradu v Pezinku, ani neviem, či vyhodili riaditeľa tohto úradu v Pezinku a všetci sa idú predbehnúť, pokiaľ ide o členov vlády, aby podporili ministra Krajniaka. Veď to je hanba do neba volajúca, ak postavili svoje opozičné pôsobenie na kritizovaní predchádzajúcej vlády ohľadne nejakých schránok a tu nám dali najavo, ako sa to profesionálne robí,“ vyhlásil Fico.

Milióny eur išli schránkam

Podľa Fica sa rozdalo 24 miliónov eur schránkovým firmám a niekto musel na tom veľmi dobre zarobiť. Na adresu vládnej koalície dodal, že „kradnú ako straky“. Milióny eur z pandemickej prvej pomoci poslalo Slovensko schránkovým firmám. Prišlo na to Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK). Celkovo môže ísť o 24 miliónov eur z verejných peňazí.

Podozrivé firmy nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé, či a koľko majú zamestnancov a viaceré majú podlžnosti na daniach. ICJK pri preverovaní firiem nenašli prevádzku žiadnej z nich a majitelia sú spravidla ľudia z Balkánu alebo z Grécka.

Podľa zistení investigatívnych novinárov z týchto krajín pritom nejde o významných podnikateľov. „Mnohých bol dokonca problém nájsť na adresách uvedených v obchodnom registri. Napriek tomu dostali od Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sumy porovnateľné s dlhé roky etablovanými spoločnosti s veľkým počtom zamestnancov,“ uviedlo ICJK.

Viac k témam: Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Predseda strany Smer-SD, Schránkové firmy
Zdroj: Webnoviny.sk – Kradnú ako straky, pustil sa Fico do koalície a po Sulíkovi chce odvolávať aj Krajniaka © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Film a TV