Matovič oznámil spájanie a hnutie OĽaNO ide do volieb s novou skratkou (video)

Matovič oznámil spájanie a hnutie OĽaNO ide do volieb s novou skratkou (video)

26.5.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 26. mája 2023, 12:05

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti ide do parlamentných volieb s novou skratkou „OĽaNO a priatelia“. Súčasťou oficiálneho názvu hnutia sa stanú platformy Obyčajní ľudia, Nezávislí kandidáti, NOVA, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar Szívek.

Funguje čestné chlapské a ženské slovo

Oznámil to v piatok líder OĽaNO Igor Matovič na tlačovej konferencii. Podľa svojich slov je rád, že sa opäť dohodli na spolupráci s predstaviteľmi hnutia NOVA, ku ktorým mal vždy absolútnu dôveru a pokladá ich za kompetentných odborníkov.

Gábora Grendela, Annu Andrejuvovú a Marcela Klimeka berie podľa svojich slov ako rovnocenných partnerov.

„Na papieri nemáme nič, lebo medzi nami už sedem rokov funguje čestné chlapské a ženské slovo,“ povedal Matovič.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Poodchádzali ľudia hadovitého charakteru

Zároveň ešte rokuje o spolupráci so stranou Za ľudí a s Kresťanskou úniou. Na margo strany Za ľudí povedal, že „keď odtiaľ poodchádzali ľudia hadovitého charakteru, tak si myslím, že teraz sa dá s nimi oveľa lepšie rokovať a dohodnúť sa“.

Ak by boli rokovania úspešné, mohli by sa podľa Matoviča tieto subjekty buď dopísať do názvu, alebo by vytvorili spoločnú koalíciu.

Dodal, že s Alianciou nerokujú. Jednotkou na kandidátke, ktorú predstavia 3. júla, bude niekto z nezávislých kandidátov.

Najúspešnejšie obdobie boja proti korupcii

Predseda hnutia NOVA Gábor Grendel uviedol, že k ďalšej spolupráci s hnutím OĽaNO ho motivuje to, že Slovensko má za sebou historicky najúspešnejšie obdobie v boji proti korupcii.

„Nikdy v histórii nebolo vyšetrených toľko káuz vysokých štátnych funkcionárov ako po voľbách v roku 2020,“ poukázal. Len vďaka posledným voľbám boli podľa neho do kľúčových pozícií v polícii, prokuratúre a súdoch zvolení čestní ľudia, ktorí majú rozviazané ruky a môžu konať.

Zároveň dodal, že reálne hrozí, že po septembrových predčasných voľbách sa do orgánov činných v trestnom konaní vrátia mafiánske praktiky. „Vrátia sa Jankovské, Kováčikovia, Gašparovia a ďalší ľudia,“ povedal.

Nezávislí kandidáti

Matovič podčiarkol, že sú jediný politický subjekt na Slovensku, ktorý umožňuje nezávislým kandidátom, aby mohli kandidovať do Národnej rady SR. Pripustil, že tým obchádzajú systém, keďže nezávislí kandidáti do parlamentu kandidovať nemôžu.

„Ale my to tak robíme už dvanásť rokov, tak prečo to aj oficiálne nepomenovať,“ myslí si Matovič. Slobodní a zodpovední je názov platformy, ktorú v OĽaNO vytvorili pre umiernených liberálov, z ktorých niektorí sú v poslaneckom klube OĽaNO.

Nových kandidátov predstaví Matovič v najbližšej dobe. Zdôraznil, že títo liberáli sú umiernení a uvedomujú si, že sloboda bez zodpovednosti je anarchia.

„Ak to niekto cíti extrémne liberálne vľavo až progresívne, má svoju voľbu – Progresívne Slovensko. Ak to niekto cíti extrémne liberálne – bezcitne až sebecky, má svoju voľbu v SaS,“ povedal Matovič.

Rómovia a Maďari

Ďalšie dve platformy sú určené pre Rómov a Maďarov. „Pačivale Roma znamená hrdí, slušní, poctiví Rómovia a my chceme vyzdvihnúť ľudí z rómskej komunity, ktorí sa správajú ako vzor pre ostatných vo svojej komunite. Zároveň vyzdvihujeme túto komunitu na úroveň ostatných ľudí na Slovensku,“ hovorí Matovič.

Dodal, že už v predošlých voľbách dali Róma na desiateho miesto na kandidátke, čo sa doteraz v politike nestalo. Magyar Szívek, teda „maďarské srdcia“, má reprezentovať to, že hnutie chce byť voľbou aj pre ľudí maďarskej národnosti, ktorí si myslia, že súčasní reprezentanti ich komunity v politike nezdieľajú ich hodnoty.

Matovič si chce tentokrát lepšie preveriť jednotlivých kandidátov na kandidátke.

„My si teraz budeme preverovať do pekného biblického čísla 77 kandidátov stopercentne, aby sme v prípade, že sa tak ľudia rozhodnú, vedeli väčšinu vyskladať z ľudí, o ktorých sa budeme vedieť naozaj oprieť,“ poznamenal.

Dodal, že sú zvyknutí na to, že vo finálne im ľudia výrazne viac fandia, ako sa to javí v prieskumoch preferencií pred voľbami.

Viac k témam: Kandidačné listiny, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Spájanie
Zdroj: SITA.sk – Matovič oznámil spájanie a hnutie OĽaNO ide do volieb s novou skratkou (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Hokej