Putin tvrdí, že Valievová nemohla vyhrať korčuliarske zlato „nečestne“

Putin tvrdí, že Valievová nemohla vyhrať korčuliarske zlato „nečestne“

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok obhajoval ruskú krasokorčuliarku Kamilu Valievaovú, ktorá bola v centre dopingového škandálu na zimných olympijských hrách v Pekingu, a vyhlásil, že nemohla získať zlato „nečestne“.

„Celá krajina, fanúšikovia krasokorčuľovania po celom svete, sa obzvlášť obávali o Kamilu,“ povedal Putin počas televízneho stretnutia s ruskými olympijskými medailistami v Kremli.

Valieva „absorboval všetky najzložitejšie prvky krasokorčuľovania – jeho flexibilitu, krásu, silu a nehu… a svojou prácou priviedla šport na vrchol skutočného umenia,“ povedal Putin.

„Takúto dokonalosť nemožno dosiahnuť nečestne, s pomocou niektorých ďalších prostriedkov, manipulácií… Veľmi dobre to chápeme a vieme,“ povedal.

Na februárových hrách sa Valieva stala prvou ženou, ktorá pristála štvornásobný skok v olympijskej súťaži, čo pomohlo ruskému tímu získať zlato v tímovom podujatí. Píše portál MSN.

Potom sa ukázalo, že predtým mala pozitívny test na trimetazidín, liek používaný na liečbu angíny pectoris, ale ktorý je pre športovcov zakázaný, pretože môže zvýšiť vytrvalosť.

Športový arbitrážny súd (CAS) povolil Valieva – ktorá mala v tom čase 15 rokov – pokračovať v súťažiach na olympijských hrách s odvolaním sa na jej mladý vek, aj keď bez toho, aby ju zbavil dopingu.

V individuálnom finále Valieva niekoľkokrát spadol a skončil na štvrtom mieste.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa rozhodol neudeliť žiadne medaily za tímové podujatie, kým sa nevyrieši Valievaov dopingový prípad.

0Shares
Krasokorčuľovanie Šport