Sprievodca výberom cyklotrenažérov do domácej posilňovne

Sprievodca výberom cyklotrenažérov do domácej posilňovne

Ak chcete pre svoju kondíciu a zdravie niečo spraviť a uvažujete o tom, že si v obývačke zostavíte svoje vlastné domáce fitness centrum, cyklotrenažéry sú veľmi dobrou voľbou, ako sa udržať vo forme a zabezpečiť si kvalitné kardio. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ako postupovať pri nákupe cyklotrenažéra, aby ste si vybrali najlepší model pre vaše ciele.

Vyberajte si cyklotrenažér podľa toho, kto na ňom bude cvičiť

Aby bolo cvičenie na cyklotrenažéri maximálne efektívne, je dobré, ak si môžete jeho parametre prispôsobiť svojej postave. Preto je dôležité kupovať konkrétny model s ohľadom na najvyššieho a najťažšieho člena domácnosti, ktorý bude cyklistický trenažér používať.

 

Správne nastavený cyklotrenažér na vašu výšku sa postará o komfortné a účinné tréningy. Je preto praktické, ak si ho môžete horizontálne aj vertikálne prispôsobiť. To platí aj o sedle a volante a ich polohe.

 

V ideálnom prípade by malo byť sedadlo anatomicky tvarované a nastaviteľné vo všetkých smeroch, aby ste dosiahli na ňom optimálnu polohu. Akýkoľvek diskomfort bude totiž odvádzať pozornosť od cvičenia a bude mať negatívny vplyv na váš výkon. Zlepšiť pohodlie pri sedení si môžete gélovým poťahom na sedadlo.

 

Ďalej sledujte maximálnu nosnosť cyklotrenažéra a nechajte si dostatočnú rezervu, aby ste stroj nepreťažovali a neriskovali zranenie. Obyčajne majú cyklotrenažéry nosnosť okolo 130 až 150 kg.

 

Cyklotrenažéry, na ktorých si zacvičí celá rodina, nájdete tu: https://hop-sport.sk/cyklotrenazery/

Nastavenie záťaže a typ záťažového kolesa

Ďalším dôležitým parametrom, ktorý by vás mal pri výbere cyklotrenažéra zaujímať, je možnosť nastavenia a ovládania záťaže počas tréningov. Tie jednoduchšie a lacnejšie stroje ponúkajú možnosť manuálneho nastavenia, pokročilé cyklotrenažéry umožňujú regulovať záťaž jednoducho na displeji počítača.

 

Iný typ cyklotrenažéra bude vyhovovať začiatočníkom a amatérom, ktorí nemajú na stroj také vysoké nároky ako profesionálni športovci a nároční používatelia. Pre čo najplynulejší a najkvalitnejší tréning sa odporúča vyberať si čo najťažšie záťažové koleso. Bežne nájdete v ponuke stroje s hmotnosťou záťažového kolesa od približne 12 do 20 kg.

Brzdový systém a konštrukcia cyklotrenažéru

Pri cyklotrenažéroch sa môžete stretnúť s tromi druhmi prevedenia bŕzd: trecími brzdami, magnetickými brzdami a indukčnými brzdami. Najlacnejšie stroje sú vybavené trecími brzdami, no tie sa rýchlo opotrebujú a je preto potrebné ich často vymieňať. Magnetické brzdy majú tichý chod, sú nenáročné na údržbu a nie je potrebná ich výmena.

 

Najdrahšie stroje sú vybavené indukčným, teda elektromagnetickým systémom brzdenia charakteristickým veľmi vysokou presnosťou nastavenia odporu, dlhou životnosťou a kvalitou.

 

Cyklotrenažér by mal mať pevnú a stabilnú konštrukciu vyrobenú z kvalitných materiálov, ktorá bez problémov zvládne aj intenzívny tréning. Pri pedáloch máte možnosť rozhodnúť sa pre modely s možnosťou fixácie chodidla alebo pedále, do ktorých šliapete s voľnou nohou. Závisí od preferencií, no v každom prípade by mali byť vyrobené z odolných materiálov.

Doplnkové funkcie, ktoré môžu zavážiť pri výbere

Čím náročnejší používateľ ste, tým viac oceníte rôzne praktické vychytávky a vylepšenia, ktoré sú pri tréningoch užitočné. Také sú napríklad integrované senzory na meranie tepu v riadidlách, ktoré nájdete vo vybavení lepších modelov cyklotrenažérov. Aby spoľahlivo fungovali, je však dôležité správne si nastaviť riadidlá cyklotrenažéra podľa svojich proporcií.

 

Špeciálny počítač cyklotrenažéra dokáže okrem merania tepu zaznamenávať tiež dĺžku tréningu, prejdenú vzdialenosť, spálené kalórie, aby ste mali k dispozícii relevantné údaje na zhodnotenie efektivity tréningu. Navyše, ak váš model disponuje technológiou Bluetooth, dokážete si cyklotrenažér prepojiť s aplikáciou v smartfóne a posunúť cvičenie na úplne nový level.

 

Ak budete stroj častejšie premiestňovať, vhod prídu transportné kolieska, ktoré uľahčia presúvanie z jedného miesta na druhé. Obľúbená je aj bezpečnostná brzda, ktorá umožňuje zastaviť cyklotrenažér kedykoľvek počas tréningu.

 

Zdroj obrázku: polkadot / stock.adobe.com

0Shares
Ostatné športy Šport