Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

25.4.2024 (SITA.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu na plenárnom zasadnutí vo francúzskom Štrasburgu prijali balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov Európskej únie na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Viac právomocí na analýzu

„Nové zákony zabezpečujú, že ľudia s legitímnym záujmom, vrátane novinárov, odborníkov z médií, organizácií občianskej spoločnosti, príslušných a dozorných orgánov budú mať okamžitý, neobmedzený, priamy a bezplatný prístup k informáciám o skutočnom vlastníctve, ktoré sú uchovávané vo vnútroštátnych registroch a sú vzájomne prepojené na úrovni EÚ. V registroch budú okrem aktuálnych informácií aj údaje staré minimálne päť rokov,“ uviedol europarlament.

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Celoeurópsky limit 10-tisíc eur

Legislatíva obsahuje aj ustanovenia o zvýšenej ostražitosti, pokiaľ ide o mimoriadne bohatých jednotlivcov, zavedenie celoeurópskeho limitu 10-tisíc eur na hotovostné platby s výnimkou medzi súkromnými osobami v neprofesionálnom prostredí a opatrenia na zabezpečenie dodržiavania cielených finančných sankcií a zabránenie ich obchádzaniu.

Na dohľad nad dodržiavaním nových pravidiel boja proti praniu špinavých peňazí bude vo Frankfurte nad Mohanom zriadený nový orgán – Úrad EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (AMLA).

Viac k témam: plenárne zasadnutie, Pranie špinavých peňazí, Úrad EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu
Zdroj: SITA.sk – Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko