Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie navrhol obžalovať „čurillovcov“, obvinených je sedem policajtov

Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie navrhol obžalovať „čurillovcov“, obvinených je sedem policajtov

30.5.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 30. mája, 12:24

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby po dva a pol roku ukončil prípad tzv. „čurillovcov“ návrhom na podanie obžaloby na siedmich obvinených policajtov, konkrétne Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Štefana Mašina, Milana Sabotu, Branislava Dunčka, Róberta Magulu a Petra Scholtza.

Obvinenia policajtov

Ako informovala hovorkyňa policajnej inšpekcie Andrea Dobiášová, policajti sú obvinení z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Ďurka je zároveň obvinený aj z trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom.

„Počas vyšetrovania bolo prepočutých osemtisíc hodín zvukového záznamu a spracovaných 15 spisových zväzkov o počte 6678 strán,“ uviedla Dobiášová. Doplnila, že spis už vyšetrovateľ odovzdal do rúk dozor vykonávajúcemu prokurátorovi.

Reakcia advokáta Kubinu

Advokát „čurillovcov“ Peter Kubina v reakcii skonštatoval, že v normálnej krajine by obvinenie voči jeho klientom nikdy nebolo vznesené.

„V o niečo menej normálnej, ale stále zákony a súdne rozhodnutia rešpektujúcej krajine by toto obvinenie bolo zrušené okamžite po tom, ako ho za nedôvodné označil súd v konaní o väzbe. Napokon, tak sa to obvykle robí aj u nás vo všetkých ostatných prípadoch, okrem tohto,“ zdôraznil Kubina. Na Slovensku sa však podľa neho aj taká jednoduchá vec najskôr vyšetruje dva a pol roka, počas tých istých dva a pol roka ústavný súd rozhoduje o legalite jediného použitého dôkazu „a všetci sa tvária, aký super prípad majú“.

„A počas tých istých dva a pol roka rôzni obvinení a obžalovaní politici a ich obhajcovia a roztlieskavačky bez rešpektu k prezumpcii neviny verejne dehonestujú a dehumanizujú čestných a neúplatných policajtov, ktorých krivo obvinili,“ vyhlásil advokát.

Zverejnení obžalobu

Podľa Kubinu sa on a jeho klienti tešia, až prípad konečne dorazí na súd, a ten to nezávislo a nestranne vyhodnotí.

„Presne tak, ako sa to stalo už pri rozhodovaní o väzbe v októbri 2021, pretože odvtedy sa dôkazná situácia vo veci menila iba ak v prospech obvinených policajtov,“ uviedol Kubina. Dodal, že keď bude podaná obžaloba a bude mu doručená, celú ju zverejní, rovnako aj stanovisko k nej.

Reakcia bývalého ministra vnútra

Bývalý minister vnútra Roman Mikulec (hnutie Slovensko) v tejto súvislosti reagoval, že návrh na podanie obžaloby na policajtov je pokračovaním demontáže právneho štátu a silové rozhodnutie s jediným cieľom, a to dať najavo všetkým vyšetrovateľom, čo ich bude čakať, ak si dovolia niečo podobné, teda vyšetrovať vplyvné osoby.

„Som absolútne presvedčený, že stíhanie týchto vyšetrovateľov je nedôvodné. Takisto, ako to v minulosti potvrdil aj Špecializovaný trestný súd, ako aj Najvyšší súd, ktoré vo svojich rozhodnutiach jasne pomenovali, že ich stíhanie je nedôvodné,“ skonštatoval Mikulec.

Viac k témam: bývalý minister vnútra, Návrh, Obžaloba, Policajná inšpekcia, slovenská polícia
Zdroj: SITA.sk – Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie navrhol obžalovať „čurillovcov“, obvinených je sedem policajtov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko