Iniciatíva Za otvorenú justíciu kritizuje Suska za nedostatočnú transparentnosť pri hodnotení súdnej mapy, nepozdávajú sa jej ani výroky Fica

Iniciatíva Za otvorenú justíciu kritizuje Suska za nedostatočnú transparentnosť pri hodnotení súdnej mapy, nepozdávajú sa jej ani výroky Fica

15.4.2024 (SITA.sk) – Úspešné zavedenie súdnej mapy je podmienené aktívnym prístupom ministra spravodlivosti a sudcov. Uviedla to sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) v reakcii na vyjadrenia ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), ktorý sedem mesiacov od začiatku implementácie tvrdí, že neprináša očakávaný výsledok a na súdoch panuje chaos.

Ako ZOJ podotkla, výsledky zberu dát a informácií zo súdov však neboli zverejnené a známe je len to, že na súdoch urobili medzi sudcami a zamestnancami dobrovoľnú anketu, ktorá sa pýtala na ich názory na novú súdnu mapu. Podľa ZOJ takýto spôsob vyhodnocovania nespĺňa parametre objektívneho zisťovania dát a ide čisto o subjektívne pocity opýtaných.

Verejnosť by mala byť informovaná

„Vyhodnocovanie plnenia cieľov súdnej mapy by malo vychádzať z objektívnych podkladov zisťovaných odbornými útvarmi ministerstva spravodlivosti o fungovaní súdov v podmienkach novej súdnej mapy. Pre verejnú kontrolu súdnictva je súčasne dôležité, aby o týchto dátach bola informovaná aj verejnosť,“ vyhlásila ZOJ.

Dodala, že úspešnosť procesu implementácie na základe platného a účinného zákona a získanie finančných prostriedkov z plánu obnovy, ktoré sa viažu na zavedenie súdnej mapy, je podmienené aktívnym prístupom ministra spravodlivosti, predsedov súdov a sudcov a tiež prijímaním opatrení, ktoré vychádzajú z objektívnych dát a podkladov. To je podľa ZOJ potrebné po uplynutí primeranej doby od začiatku implementácie.

Vyjadrenia nebezpečné pre demokraciu

ZOJ súčasne pripomenula, že na tlačovej besede odvysielanej televíziou TA3 predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a jeho poradcovia David Lindtner, Tibor Gašpar a minister Susko zintenzívnili politický tlak, aby predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta a predseda Súdnej rady SR Ján Mazák podali disciplinárne návrhy na sudcov najvyššieho súdu za ich rozhodovaciu činnosť a navrhli ich odvolať.

„Predseda vlády dokonca označil predsedu najvyššieho súdu v tejto súvislosti za farizeja a opätovne spochybnil riadne a náhodné prideľovanie trestných vecí sudcom na najvyššom súde,“ pripomína ZOJ s tým, že takéto verejné vyjadrenia sú nebezpečné pre demokraciu, pre nezávislý výkon súdnej moci a rešpekt verejnosti k súdnym rozhodnutiam. ZOJ žiada politikov, aby od takejto neprípustnej kritiky, politického tlaku a dehonestovania sudcov upustili.

„Pokiaľ je predseda vlády a minister spravodlivosti toho názoru, že sa konkrétni sudcovia dopustili disciplinárneho previnenia, nič nebráni ministrovi spravodlivosti využiť svoju právomoc a podať na týchto sudcov disciplinárny návrh,“ uzatvára ZOJ.

„Rozhodujúci faktor úspechu súdnej mapy: Zapojenie ministra spravodlivosti a sudcov do procesu implementácie“ sudcovská Iniciatíva Za otvorenú justíciu

Viac k témam: Minister spravodlivosti SR, Plán obnovy a odolnosti SR, Predseda Najvyššieho súdu SR, predseda Súdnej rady SR, Predseda vlády, Sudcovia, Súdna mapa, Súdna rada
Zdroj: SITA.sk – Iniciatíva Za otvorenú justíciu kritizuje Suska za nedostatočnú transparentnosť pri hodnotení súdnej mapy, nepozdávajú sa jej ani výroky Fica © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko