Kamión s nelegálnym odpadom smeroval z Talianska do Dubnice nad Váhom, stopli ho na hraniciach (foto)

Kamión s nelegálnym odpadom smeroval z Talianska do Dubnice nad Váhom, stopli ho na hraniciach (foto)

23.11.2022 (Webnoviny.sk) – Príslušníkom Finančného riaditeľstva SR sa v sobotu 19. novembra na diaľničnom hraničnom priechode Rajka – Čunovo podarilo zadržať kamión s nelegálnym odpadom pochádzajúcim z Talianska. Ako informovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová, pri kontrole kamióna so slovinskými evidenčnými číslami, ktorý viedol Srb, príslušníci finančného riaditeľstva po predložení dokladov k preprave zistili, že údaje nekorešpondujú s realitou. V návese sa nachádzal iný odpad, ako bolo uvádzané v dokumentoch.

Neoprávnené nakladanie s odpadom

V návese sa mali nachádzať iba plasty a guma, ale okrem týchto odpadov tam bol napríklad aj textil alebo ochranné tvárové rúška. Spomínaný odpad mal smerovať do slovenskej spoločnosti sídliacej v Dubnici nad Váhom.

Keďže z týchto predbežných informácií vyplynulo podozrenie zo spáchania environmentálneho trestného činu, prípad si prevzali enviropolicajti z Bratislavy, ktorí v tejto veci začali stíhanie pre trestný čin neoprávneného nakladania s odpadmi,“ napísala Bárdyová.

Hrozí odňatie slobody

Náves kamióna s odpadom bol zaistený políciou a bude iniciované konanie na vrátenie odpadu do krajiny pôvodu.

V tejto súvislosti polícia upozorňuje podnikateľov, aby si dôsledne preverovali zákonnosť aktivít, ktoré sú im ponúkané najmä zahraničnými subjektmi, lebo sa vystavujú zákonným postihom a sankciám, vrátane zaisťovania motorových vozidiel a návesov pri protiprávnych prepravách odpadov.

Kto, čo aj z nedbanlivosti, nakladá s odpadmi v malom rozsahu v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky,“ uviedla ešte Bárdyová.

Polícia upozorňuje občanov, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované, pretože takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti a aj osobných záujmov osôb, ktorým sa takýto odpad ocitne na pozemku.

Viac k témam: Kamión, Nelegálny odpad, Trestný čin, Zadržanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Kamión s nelegálnym odpadom smeroval z Talianska do Dubnice nad Váhom, stopli ho na hraniciach (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko