Na Krymskom moste nastali explózie, Rusi hovoria o útoku ukrajinského teroristického režimu

Na Krymskom moste nastali explózie, Rusi hovoria o útoku ukrajinského teroristického režimu

17.7.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 17. júla, 9:32

Na moste ponad Kerčský prieliv, ktorý spája pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským polostrovom Krym, nastali v pondelok skoro ráno najmenej dve explózie.

Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na Ruskom dosadených predstaviteľov na Kryme. Podľa okupantov v oblasti 145. piliera nastala „mimoriadna situácia“, pričom miestni predstavitelia požiadali obyvateľov, aby necestovali po moste.

Okrem toho ruské médiá informovali, že na moste zaznamenali dva výbuchy, prvý o 3:04 a druhý o 3:20 miestneho času. O život údajne prišli dvaja ľudia a jeden človek utrpel zranenia.

Zodpovednosť za „útok“

Povaha „mimoriadnej udalosti“ a rozsah možnej deštrukcie na moste zatiaľ nie sú známe. Kyiv Independent tieto informácie nedokázal overiť. , aj keď ruské ministerstvo dopravy vo vyhlásení ubezpečovalo, že piliere Krymského mosta neboli zničené a poškodený bol akurát povrch vozovky.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zo zodpovednosti za útok sa navzájom obviňujú Moskva aj Kyjeve. Referuje o tom web news.sky.com. Ruskom dosadený predseda parlamentu na Kryme podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že ukrajinský „teroristický režim“ zaútočil na most a zabil dvoch ľudí.

Hovorkyňa ukrajinskej armády na juhu krajiny Natalia Humeňuková medzitým vyhlásila, že incident môže byť aktom provokácie Moskvy.

Zničená a prepadnutá vozovka

Hovorca odeskej regionálnej vojenskej samosprávy Serhij Bratčuk však na Telegrame zverejnil zábery, z ktorých je očividné väčšie poškodenie mosta, ako tvrdia Rusi. Na záberoch vidieť zničenú a prepadnutú vozovku v šírke celého jazdného smeru.

Ako uviedol George Barros z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), v prípade vážnejšieho poškodenia mosta by to významne ovplyvnilo ruské zásobovacie trasy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Rusko bude mať iba jednu pozemnú zásobovaciu líniu, pobrežnú diaľnicu pri Azovskom mori, na udržanie alebo evakuáciu svojich desaťtisícov vojakov v okupovanej časti Chersonskej oblasti a na Kryme, ak sa Ukrajine podarí most výrazne poškodiť alebo zničiť,“ povedal Barros.

Viac k témam: Explózia, Kerčský prieliv, Krym, Krymský most, rusko-ukrajinský konflikt, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Na Krymskom moste nastali explózie, Rusi hovoria o útoku ukrajinského teroristického režimu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko