Kampaň Tesca o menštruačnej chudobe si odniesla až päť ocenení Zlatý Klinec

Kampaň Tesca o menštruačnej chudobe si odniesla až päť ocenení Zlatý Klinec

30.9.2024 (SITA.sk) – Vedeli ste, že takmer každá druhá žena na Slovensku zažila menštruačnú chudobu? Tesco v máji upozornilo na tento problém, čo odštartovalo unikátnou kampaňou so symbolom postrihaných šiat. Okrem budovania povedomia o téme však reťazec predstavil aj praktické riešenie – z menštruačných potrieb vlastnej značky reťazec odstrihol hodnotu DPH. Netradičná kampaň Tesca vytvorená v spolupráci s agentúrou Istropolitana Ogilvy si odniesla prestížne ocenenie Zlatý Klinec až v piatich kategóriách – MEDIA (bronzový klinec), PROMO & ACTIVATION (strieborný klinec), PUBLIC RELATIONS (strieborný klinec), CAMPAIGN (strieborný klinec) a ESG (bronzový klinec).

Súčasťou kampane boli výsledky z exkluzívneho prieskumu Menštruačná chudoba na Slovensku* agentúry NMS pre spoločnosť Tesco. Podľa neho až 44 percent Sloveniek sa aspoň raz v svojom živote stretlo s menštruačnou chudobou a 16 percent ju zažíva aj v súčasnosti, pričom pre dve percentá je to pravidelný problém. Častejšie sú to samoživiteľky a ženy s nižším príjmom.

„Najmä ohrozené skupiny musia často siahnuť na rôzne náhrady menštruačných pomôcok – vložky či tampóny potom nahrádzajú kúskom látky, vreckovkami, toaletným papierom či vatou. Aj preto sme za symbol kampane zvolili rozstrihané šaty s výstižným sloganom: Odstrihli by ste si kus oblečenia?“ vysvetľuje Katarína Pšenáková, riaditeľka komunikácie Tesca na Slovensku.

„Aby sme na problém menštruačnej chudoby upozornili, potrebovali sme vytvoriť niečo výrazné a nečakané. Menštruačné šaty sa stali veľmi dobre zapamätateľným symbolom kampane,“ približuje Jakub Svetlík, creative director z agentúry Istropolitana Ogilvy.

„Šaty sme vytvorili v spolupráci so slovenskou dizajnérkou Claudiou Kolesárovou. Biely pattern na šatách je navrhnutý tak, aby ich bolo možné kdekoľvek odstrihnúť. Postrihané šaty následne pútali pozornosť naprieč celým media mixom – od ciytlightov, cez in-store POS-y až po online videá, v ktorých si influencerky postrihali šaty priamo na sebe,” dodávajú autorky Patrícia Al-Hadi a Katarína Sopková z Istropolitana Ogilvy.

Kampaň sa spustila 22. mája 2024 na viacerých externých aj interných komunikačných kanáloch. „Naším cieľom bolo urobiť dámske hygienické potreby pre ženy dostupnejšie a zároveň otvoriť takú citlivú tému, akou je menštruačná chudoba. Naši zákazníci a zákazníčky, ako aj verejnosť a stakeholderi túto iniciatívu uvítali, čo dokazuje aj zvýšený predaj menštruačných potrieb vlastnej značky Tesco či nadviazanie nových aj dlhodobých spoluprác v tejto oblasti. Veľmi nás teší, že najmä verejnosť pozitívne zareagovala na túto iniciatívu Tesca a dala nám veľmi pozitívne ohlasy napríklad aj na sociálnych sieťach,“ hovorí Katarína Pšenáková z Tesca.

Najmarkatnejším výsledkom kampane je suma vyše 40-tisíc eur, ktorú ušetrili zákazníčky Tesca na Slovensku pri kúpe menštruačných potrieb vlastnej značky Pro Formula vďaka zníženej cene o hodnotu DPH. „Predpokladáme, že do konca roka takýmto spôsobom zákazníčky Tesca na Slovensku ušetria vyše 100-tisíc eur. Na úrovni strednej Európy vrátane Česka a Maďarska, kde kampaň tiež prebieha, usporená suma presiahne dokonca viac ako 330-tisíc eur,“ dodáva Katarína Pšenáková.

Znížením hodnoty DPH z cien produktov vlastnej značky Tesco sa však pomoc Tesca v boji proti menštruačnej chudobe nekončí. Tesco chce ísť príkladom aj iným firmám, organizáciám či inštitúciám, aby sa pridali k našej iniciatíve a motivovali sme ich spoločne k dôstojnejšej menštruácii pre všetky ženy na Slovensku.

Reťazec tento rok nadviazal partnerstvo s Banskobystrickým krajom, ktoré od Tesca získa menštruačné potreby v hodnote viac ako 6 000 eur pre svoje inštitúcie, ako sú divadlá, knižnice, hvezdáreň, múzeá či osvetové strediská a kontaktné centrá SPACE pre mladých. Počas septembra bola pomoc distribuovaná do takmer 30 inštitúcií kraja. Banskobystrický kraj ako prvý a zatiaľ jediný samosprávny kraj poskytuje menštruačné potreby zadarmo už od roku 2022 na toaletách vo svojich zariadeniach, ako sú úrady či stredné školy a školské zariadenia.

Ďalším projektom na zníženie dosahov menštruačnej chudoby je spolupráca Nadácie Tesco s organizáciou InTYMYta, ktorá na Slovensku zastrešuje projekt Dôstojná menštruácia. Spoločne aj s organizáciou Spolka pracujú na výrobe a implementácii menštruačných skriniek, ktoré sprístupňujú menštruačné potreby na školách, v komunitných centrách a v organizáciách, ktoré podporujú ľudí v núdzi. Tesco vlani podporilo aj unikátny projekt MenstruStation, ktorý pripravili stredoškoláčky z Bratislavy a vďaka ktorému mali všetky žiačky strednej školy k dispozícii dostatok dámskych hygienických potrieb počas celého roka. Tento rok podporuje aj OZ Brúderka, ktoré počas tohto školského roka zabezpečí menštruačné potreby pre Základnú školu Kataríny Brúderovej v bratislavských Vajnoroch.

*Pozn.: Online prieskum Menštruačná chudoba na Slovensku realizovala pre Tesco prieskumná agentúra NMS počas mája 2024 na vzorke 1 500 žien.

Informačný servis

Viac k témam: Menštruácia, menštruačná chudoba, Ocenenie, PR, Zlatý klinec
Zdroj: SITA.sk – Kampaň Tesca o menštruačnej chudobe si odniesla až päť ocenení Zlatý Klinec © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko