Slováci v Libanone sú v ohrození, v prípade potreby bude pre nich vyslané lietadlo spolu s vojakmi

Slováci v Libanone sú v ohrození, v prípade potreby bude pre nich vyslané lietadlo spolu s vojakmi

2.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 2. októbra, 16:22

Slováci v Libanone sú v ohrození, vláda preto v prípade potreby rozhodla o vyslaní lietadla a slovenských vojakov za účelom ich evakuácie. Ako ministerstvo obrany priblížilo, bezpečnostná situácia v regióne Blízkeho východu nie je stabilná a dá sa považovať za vysoko nepredvídateľnú.

Pozemná operácia sa nedá vylúčiť

Na bezpečnostnú situáciu v danom regióne má vplyv najmä prebiehajúci izraelsko-palestínsky konflikt či súčasné strety medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh. Situácia je natoľko vážna, že pozemná operácia zo strany Izraelu na území Libanonu sa nedá vylúčiť.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Riziko ohrozenia občanov SR nachádzajúcich sa v Libanone je vysoké. Vláda preto schválila vyslanie do 30 príslušníkov ozbrojených síl s vybavením a výzbrojou na ochranu, aby ich z Libanonu evakuovali. Posielať budú lietadlo C27J Spartan s kapacitou 45 osôb.

Evakuácia je možná dvomi spôsobmi

„Evakuácia môže prebiehať dvoma spôsobmi v závislosti od počtu evakuovaných, a to buď priamy let SR – Libanon, alebo evakuácia v dvoch fázach. V prvej fáze budú občania SR evakuovaní na Cyprus potrebným množstvom letov. V druhej fáze budú občania SR dopravení na územie SR.“

„V rámci potvrdenia dobrého mena SR, plán pri oboch navrhovaných možnostiach evakuácie ráta v prípade potreby aj s poskytnutím prípadných voľných kapacít pre evakuáciu občanov iných krajín. V rámci realizovaného letu bude dopravená aj humanitárna pomoc,“ píše sa v predloženom materiáli.

Pomoc od slovenských ministerstiev

Rezort diplomacie v súčinnosti s rezortom vnútra a obrany pripravuje evakuáciu občanov Slovenskej republiky z Libanonu. Informoval o tom minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) po stredajšom rokovaní vlády. Ako ministerstvo zahraničných vecí priblížilo, vojenský konflikt medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hizballáh eskaluje a vývoj situácie je nepredvídateľný.

Konflikt sa rozširuje aj do pohraničných oblastí Libanonu, a preto ministerstvá plánujú evakuáciu slovenských občanov s použitím leteckých kapacít ministerstva vnútra a obrany.

Nepredvídateľná a eskalujúca situácia

„Situácia je nepredvídateľná a môže sa kedykoľvek zmeniť a ešte viac eskalovať. Vďaka dôslednej organizácii sme pripravení. Vláda dnes schválila tiež nasadenie vojenského špeciálu, ktorý pri prvom lete navyše privezie humanitárnu zásielku pre obyvateľov Libanonu. Slovensko poskytne ďalšiu pomoc v objeme 2,5 tony – predovšetkým potravín a zdravotníckeho materiálu,“ informoval Blanár a zdôraznil, že prvoradým záujmom je bezpečnosť slovenských občanov, ktorí sa nachádzajú v rizikových oblastiach.

„Od 1. októbra sme zároveň spustili činnosť Medzinárodného operačného krízového centra, prostredníctvom ktorého môžu občania SR v núdzi kontaktovať pracovníkov rezortu diplomacie 24 hodín denne sedem dní v týždni,“ priblížil minister. Telefónne číslo Medzinárodného operačného krízového centra je +421 2 5978 5978.

S občanmi, ktorí prejavili záujem o evakuáciu je v kontakte veľvyslanectvo SR v Bejrúte. Slovenskí občania, ktorí tak zatiaľ neurobili, môžu kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Bejrúte a registrovať sa na e-mailovej adrese cons.beirut@mzv.sk alebo telefonicky na čísle +961 81313423.

Kontaktujte veľvyslanectvo v núdzi

Rezort diplomacie ďalej informoval, že v rámci plánovanej evakuácie požiadala SR o súčinnosť pri návrate ich občanov aj cyperská, česká, dánska, chorvátska a poľská strana.

„Rezort diplomacie sa pozorne venuje aj aktuálnej situácii v Izraeli a v prípade potreby je pripravený poskytnúť nevyhnutnú pomoc občanom SR. Veľvyslanectvo SR v Tel Avive ani ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nezaznamenali záujem slovenských občanov o evakuáciu,“ informovalo ministerstvo s tým, že izraelský národný prepravca naďalej uskutočňuje lety a v prevádzke je tiež medzinárodné Letisko Bena Guriona v Tel Avive.

Občania SR, ktorí sa ocitnú v núdzi, môžu kontaktovať veľvyslanectvo SR v Tel Avive na telefónnom čísle +972 544556642. Rezort diplomacie k dnešnému dňu neeviduje žiadnych zranených a ani obete spomedzi občanov SR v Izraeli ani v Libanone.

Viac k témam: Blízky východ, Evakuácia, Izraelsko-palestínsky konflikt, Libanon, Minister zahraničných vecí, Rokovanie vlády
Zdroj: SITA.sk – Slováci v Libanone sú v ohrození, v prípade potreby bude pre nich vyslané lietadlo spolu s vojakmi © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko