Pellegrini s Ficom sú v rebríčku dôveryhodnosti v prvej trojke, medzi voličmi koalície je však nezhoda

Pellegrini s Ficom sú v rebríčku dôveryhodnosti v prvej trojke, medzi voličmi koalície je však nezhoda

16.4.2024 (SITA.sk) – Najdôveryhodnejším politikom na Slovensku je novozvolený prezident a predseda Hlasu-SD Peter Pelllegrini. Dôveruje mu 49 percent opýtaných v najnovšom prieskume agentúry Focus pre TV Markíza.

Takmer rovnaké percento ľudí mu však nedôveruje, a to 50 percent. Na druhej priečke je s dôveryhodnosťou 45 percent dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová. Nedôveruje jej 54 percent opýtaných.

Trojku uzatvára Fico

Prvú trojku uzatvára premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorému dôveruje 36 percent a nedôveruje 64 percent opýtaných.

Na štvrtom mieste skončil líder opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka s dôveryhodnosťou na úrovni 29 percent. Nedôveruje mu však až 66 percent respondentov.

Za ním nasledujú líder KDH Milan Majerský, u ktorého dosiahla dôvera 28 percent a nedôvera 61 percent a predseda hnutia Republika Milan Uhrík s dôveryhodnosťou na úrovni 26 percent a 63-percentnou nedôverou u ľudí.

Skokan rebríčka

Predseda koaličnej SNS Andrej Danko skončil až na siedmom mieste v rebríčku. Dôveru mu vyslovilo 24 percent opýtaných a nedôveru až 75 percent opýtaných. Bývalému šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi dôveruje 22 percent a nedôveruje 76 percent opýtaných.

Skokanom rebríčka je líder Maďarskej aliancie Krisztián Forró, ktorému dôveruje 22 percent opýtaných a 59 percent má k jeho osobe nedôveru.

V prieskume ďalej figuruje predseda strany Demokrati Jaroslav Naď s dôveryhodnosťou 21 percent, nedôveruje mu 73 percent ľudí. Líder hnutia Slovensko Igor Matovič dosiahol 15-percentnú dôveryhodnosť. Zároveň mu však nedôveruje až 84 percent opýtaných, čo je najvyššia miera nedôvery v rebríčku.

Nezhoda medzi voličmi koalície

Prieskum ukázal nezhodu medzi voličmi koalície. Voliči SNS veria takmer rovnako jej lídrovi Andrejovi Dankovi, no aj Petrovi Pellegrinimu, avšak voliči Hlasu Dankovi v drvivej väčšine nedôverujú. Z dlhodobého hľadiska si Peter Pellegrini polepšil takmer o 10 percent.

Premiér za ním dlhodobo zaostáva. Mierne sa k sebe priblížili len niekedy pred parlamentnými voľbami. Agentúra Focus uskutočnila prieskum verejnej mienky od 28. marca do 2. apríla formou osobných rozhovorov na výberovej vzorke 1015 respondentov.

Viac k témam: Politici, Prieskum, Prieskum dôveryhodnosti politikov
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini s Ficom sú v rebríčku dôveryhodnosti v prvej trojke, medzi voličmi koalície je však nezhoda © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko