Pevné hranice schengenského priestoru sú predpokladom pre úspešný boj s nelegálnou migráciou, tvrdí minister Šutaj Eštok

Pevné hranice schengenského priestoru sú predpokladom pre úspešný boj s nelegálnou migráciou, tvrdí minister Šutaj Eštok

14.6.2024 (SITA.sk) – Pevné a chránené vonkajšie hranice schengenského priestoru sú predpokladom pre úspešný boj s nelegálnou migráciou. Na rokovaní Rady pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti štátov Európskej únie v Luxemburgu to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Ako informoval tlačový odbor rezortu vnútra, v tejto súvislosti je podľa ministra dôležitý rozvoj spolupráce s takzvanými tretími krajinami.

„Úspešný výkon návratov je jeden z hlavných pilierov migračnej politiky. Pokiaľ nebudú dostatočne funkčné návraty, nebude funkčný ani celý systém. Je to oblasť, v ktorej sa musíme zlepšiť nielen v rámci , ale najmä smerom k tretím krajinám,” skonštatoval Šutaj Eštok.

Nástroj na zabezpečenie voľného pohybu

Z rokovania rady podľa ministerstva vnútra vyplynulo, že ochrana slobody pohybu a bezpečnosti občanov musí zostať na prvom mieste a schengen je kľúčovým nástrojom na zabezpečenie voľného pohybu osôb, pričom záruky bezpečnosti a ochrany musia byť neustále posilňované.

Opätovné zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach by podľa rady malo byť len krajným riešením, a to iba v prípadoch, keď všetky alternatívne opatrenia zlyhajú. Témou rokovaní v Luxemburgu bola aj otázka zneužívania víz a potreba zosúladenia vízovej politiky tretích krajín, ktoré majú s EÚ bezvízový styk s vízovou politikou EÚ.

Problematika krízového riadenia

„Všetkým musí byť jasné, že bezvízový styk je privilégium a nie samozrejmosť, jeho udržanie si vyžaduje dlhodobé a udržateľné plnenie podmienok, za ktorých bol udelený,” uviedol slovenský minister vnútra.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Účastníci rokovania rady sa tiež zaoberali problematikou krízového riadenia. Šutaj Eštok v tejto súvislosti podporil posilnenie mechanizmov ako UCPM (Európsky mechanizmus civilnej ochrany) a ERCC (Koordinačné centrum reakcie na núdzové situácie), pričom zdôraznil, že nové úlohy musia byť doplnené o adekvátne finančné a personálne zdroje.

Príchod Ukrajincov na Slovensko

„Musíme byť flexibilní a pripravení inovovať naše nástroje na zvládanie kríz, aby sme zaistili bezpečnosť a ochranu našich občanov,“ doplnil minister. Predmetom rokovania bol takisto ďalší postup pri občanoch Ukrajiny, ktorí prišli do Európskej únie z dôvodu vojny Ruska proti Ukrajine.

Inštitút dočasnej ochrany sa podľa účastníkov stretnutia ukázal ako efektívny nástroj a v prípade jeho nepredĺženia by mohlo hroziť preťaženie azylových systémov členských štátov v dôsledku výrazného nárastu žiadostí o medzinárodnú ochranu, ministri sa preto zhodli na potrebe jeho predĺženia. Slovenský minister vnútra však zdôraznil potrebu ďalej diskutovať o dlhodobom riešení postavenia odídencov z Ukrajiny.

Viac k témam: Migrácia, Minister vnútra SR, Nelegálna migrácia, rusko-ukrajinský konflikt, Schengenský priestor
Zdroj: SITA.sk – Pevné hranice schengenského priestoru sú predpokladom pre úspešný boj s nelegálnou migráciou, tvrdí minister Šutaj Eštok © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko