Polícia riešila opitého predsedu komisie, neznámy prášok aj branie hlasovacích lístkov ako „šmiráky“

Polícia riešila opitého predsedu komisie, neznámy prášok aj branie hlasovacích lístkov ako „šmiráky“

9.6.2024 (SITA.sk) – Polícia nezaznamenala počas sobotňajších eurovolieb žiadne vážnejšie narušenie verejného poriadku ani priebehu volieb. Preverovala však viacero oznámení.

Evidujeme 16 podaní, z toho desať bolo vyhodnotených ako bežné podnety, päť ako priestupok, v jednom prípade sme začali trestné stíhanie,“ informoval prezident Policajného zboru Ľubomír Solák.

Opitý predseda komisie

V rámci priestupkov polícia riešila verejné pohoršenie, ktoré podľa oznámenia budil opitý predseda jednej z okrskových komisií v Trnave. Privolaní policajti vykonali opakovanú dychovú skúšku, ktorá potvrdila u predsedu komisie pozitívny výsledok. Prípad odovzdali Okresnej volebnej komisii v Trnave na ďalšie riešenie. K narušeniu priebehu volieb nedošlo.

Aj podpredseda okrskovej volebnej komisie v obci Spišská Teplica v okrese Poprad vykazoval podľa ďalších prísediacich komisie známky požitia alkoholu. Policajná hliadka ho vyzvala, aby sa podrobil dychovej skúške, čo však odmietol a následne na vyzvanie predsedu volebnej komisie za prítomnosti hliadky volebnú miestnosť opustil. Vec bola zdokumentovaná ako priestupok proti poriadku.

Podozrivý z priestupku proti majetku je člen jednej z volebných komisií v Košiciach, ktorý si zobral časť hlasovacích lístkov s vysvetlením, že ich chcel ďalej využívať ako „šmiráky“. Zároveň sa policajtom priznal, že v aute má ďalšie. Po preverení sa potvrdilo, že v taške vo vozidle člena okrskovej volebnej komisie sa nachádzal set hlasovacích lístkov v počte 23 kusov.

Nález neznámeho prášku

Polícia sa zaoberá tiež podozrením zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia. K porušeniu zákona malo dôjsť v jednej z okrskových volebných miestností v Palárikove, okres Nové Zámky. Tri okrskové volebné miestnosti sídliace v jednej budove približne o 09:00 polícia uzavrela a evakuovala z dôvodu nálezu neznámeho prášku, ktorý sa nachádzal na hlasovacích lístkoch.

Dve miestnosti boli krátko po 10:00 opäť otvorené, tretia zostala uzatvorená do zistenia predbežného výsledku závažnosti neznámej látky laboratóriom civilnej ochrany. Po vykonaní expertízy sa nepotvrdila prítomnosť ťažkých kovov, ktoré by uvoľňovali nebezpečné organické látky a zaistená látka nepredstavovala ohrozenie života a zdravia. Podľa predbežných zistení išlo pravdepodobne o potravinársky produkt.

V dôsledku tohto incidentu bol v tomto okrsku narušený priebeh volieb. Volebná miestnosť bola opäť sprístupnená o 12:00. Páchateľ je zatiaľ neznámy. Po dokázaní viny mu hrozí väzenie na štyri až desať rokov.

Rôzne kópie s osobnými údajmi

Ďalší incident sa odohral v Poprade. Na linku 158 volal občan, ktorý tvrdil, že mu nebolo umožnené voliť. Pri následnom preverení policajti zistili, že oznamovateľ vo volebnej miestnosti predkladal rôzne kópie písomností s osobnými údajmi, zároveň však komisii tvrdil, že na týchto písomnostiach nie je uvedené jeho meno, ale inej osoby.

Muž s komisiou nespolupracoval, odmietal na výzvu volebnej komisie preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom a zároveň opakovane komisii tvrdil, že je iná osoba, ako sa uvádza na predložených listinách. Prípad bol postúpený na príslušný okresný úrad ako priestupok o podmienkach výkonu volebného práva.

Na samotných voľbách participovalo takmer 3 700 príslušníkov Policajného zboru a v rámci bežného výkonu služby viac ako 1 300 policajtov. Celkovo sa na bezproblémovom zabezpečovaní volieb podieľalo približne 5 000 príslušníkov a príslušníčok Policajného zboru,“ zhrnul Ľubomír Solák. Aj napriek niekoľkým menej závažným incidentom označil priebeh volieb za bezproblémový.

Viac k témam: Prezident Policajného zboru SR, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Polícia riešila opitého predsedu komisie, neznámy prášok aj branie hlasovacích lístkov ako „šmiráky“ © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko