Zelenskyj navštívil Slovensko, v paláci ho privítala Čaputová a hovoril aj s Ódorom a Kollárom (foto)

Zelenskyj navštívil Slovensko, v paláci ho privítala Čaputová a hovoril aj s Ódorom a Kollárom (foto)

7.7.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 7. júla 17:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je na potulkách Európou, po návšteve Bulharska a Českej republika sa presunul na Slovensko. Ako prvá z ústavných činiteľov ho prijala prezidentka Zuzana Čaputová a po rokovaniach mali aj spoločnú tlačovú konferenciu.

Fotografie: Volodymyr Zelenskyj na Slovensku

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezident Volodymyr Zelenskyj na Slovensku (fotografie)

Ako informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec, Zelenskyj a Čaputová diskutovali najmä o bezpečnostnej situácii, vrátane aktuálnej situácie na fronte, ako aj o ďalšej podpore Ukrajiny a o jej Mierovej iniciatíve, teda ukrajinského návrhu mierového riešenia na skončenie vojny.

Ďalšími témami rozhovorov sú podpora euroatlantických ambícií Ukrajiny aj v súvislosti s blížiacim sa summitom NATO vo Vilniuse. Kľúčovou témou však bol aj ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce, vrátane dopravných prepojení medzi oboma krajinami a účasti slovenských firiem na obnove Ukrajiny.

Išlo už o druhú návštevu Zelenského na Slovensku, ale prvú od začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. Okrem slovenskej hlavy štátu sa už stretol aj s premiérom úradníckej vlády Ľudovítom Ódorom a čakalo ho tiež rokovanie s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

Slovakia is next. Important meetings in Bratislava with President Zuzana Čaputová, Prime Minister Ľudovít Ódor and Speaker of the National Council Boris Kollár. Together with our reliable neighbor, we are talking about concrete defense support and Euro-Atlantic integration of…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 7, 2023

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Zelenského poďakovanie

Ukrajinský prezident sa poďakoval za pomoc Slovenska Ukrajine. Poďakoval všetkým mestám, ktoré poskytli útočisko ukrajinským obyvateľom, ktorí utiekli pred vojnou, ako aj dobrovoľníkom a všetkým občianskym združeniam.

Fotografie: Volodymyr Zelenskyj v Česku

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezident Zelenskyj navštívil Česko (fotografie)

„Ukrajina si vždy bude ceniť vašu pomoc a pamätať si na solidaritu, vzťahy lídrov a podporu štátu. Aj vaši občania môžu vždy rátať s našou pomocou,“ uviedol Zelenskyj s tým, že spolupráca so Slovenskom je na vysokej úrovni. Súčasne vyslovil presvedčenie, že bezpečnosť je prioritou pre obe krajiny a je to spoločným záujmom.

Mierové iniciatívy

Ako uviedla prezidentka Čaputová, vojna prináša stále nové obete, berie nevinné životy žien, detí, starých ľudí či ľudí, ktorí zomierajú v boji. Prezidentka zdôraznila, že tento fakt nesmie zovšednieť a ľudia voči nemu nesmú byť ľahostajní.

„Zajtra si pripomenieme 500. deň od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Zároveň je to 500 dní ukrajinskej nezlomnosti. Dni, ktoré ukazujú, že veľkí nemusia vždy diktovať svoju vôľu menším štátom a že tí, ktorí dodržiavajú medzinárodné právo, nemajú ťahať za kratší koniec a že tí, ktorí vedú spravodlivú obranu môžu byť úspešní,“ vyhlásila prezidentka.

Preto Slovensko podľa nej podporuje mierové iniciatívy, ktoré by mali viesť k nastoleniu spravodlivého mieru.

Obnova Ukrajiny

Prezidentka venovala pozornosť aj téme obnovy Ukrajiny. „Je to veľká téma, a zároveň príležitosť pre mnohé štáty vrátane Slovenska a slovenských firiem,“ zdôraznila Čaputová. Návšteva prezidenta je podľa nej súčasne symbolom výborných bilaterálnych vzťahov a čoraz intenzívnejšej spolupráce v mnohých oblastiach.

„Sme jedna z mnohých krajín, ktorá pomáhala Ukrajine aj vojensky. Ako prvá krajina sme poskytli systém protivzdušnej obrany, stíhačky a táto spolupráca v tejto oblasti sa postupne presúva k rozvoju bilaterálnej spolupráce. Našim krajinám sa podarilo uzatvoriť kontrakt na výrobu ďalších slovenských húfnic Zuzana pre Ukrajinu. Prvé kusy by mali byť dodané už toto leto,“ vymenovala prezidentka a dodala, že slovenské podniky sa zapoja aj do odmínovania územia Ukrajiny.

Prezidenti rokovali aj o rozvoji infraštruktúry a témou bol aj vstup Ukrajiny do NATO. „Štáty B9 sa zhodli, že perspektíva Ukrajiny je v NATO a zhodli sa aj na potrebe posilnenia praktických a politických vzťahov s Ukrajinou tak, aby jej to pomohlo na ceste k budúcemu členstvu, keď skončí vojna a okolnosti to dovolia,“ uzavrela prezidentka.

Viac k témam: Návšteva Volodymyra Zelenského na Slovensku, Predseda Národnej rady SR (NR SR), Premiér Slovenskej republiky, Prezidentka SR, rusko-ukrajinský konflikt, Summit NATO, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Zelenskyj navštívil Slovensko, v paláci ho privítala Čaputová a hovoril aj s Ódorom a Kollárom (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko