Progresívci kritizujú situáciu v SND a SNG, ich stav je zlý a nezlepšuje sa (video+foto)

Progresívci kritizujú situáciu v SND a SNG, ich stav je zlý a nezlepšuje sa (video+foto)

16.10.2024 (SITA.sk) – Hnutie Progresívne Slovensko (PS) kritizuje situáciu v erbových kultúrnych inštitúciách – Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Ako na tlačovom brífingu uviedol predseda PS Michal Šimečka, v uplynulých dňoch poslanci Národnej rady (NR) SR absolvovali v oboch inštitúciách poslanecké prieskumy, zasadal tiež Výbor NR SR pre kultúru a médiá.

Kritická situácia v dielňach divadla

Iniciatívu vyvinuli poslankyne PS. Šimečka podotkol, že na výbore sa nezúčastnili koaliční poslanci. „Poslanecké prieskumy ukazujú, že stav v našich erbových kultúrnych inštitúciách je zlý a nezlepšuje sa. Perspektíva vôbec nie je dobrá,“ myslí si šéf progresívcov.

Poslankyňa PS a podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová poznamenala, že poslanecké prieskumy v týchto inštitúciách podporili na výbore aj koaliční poslanci. Kritizovala ako stav, tak aj atmosféru v SND a SNG.

Rovnako podrobila kritike aj časté striedanie vedenia týchto inštitúcií v posledných mesiacoch, ktoré podľa nej spôsobujú napätie, zároveň poukázala na absenciu kontinuity a vízie do budúcna. V prípade SND poukázala na kritickú situáciu v dielňach divadla, rovnako podľa poslankyne jestvuje rozpor medzi vedením divadla a Činohrou SND, ktorý sa týka spoločenského angažovania sa hercov.

Ďalší človek by mal prísť o miesto

Poverená riaditeľka SND Zuzana Ťapáková podľa Jaurovej plánuje podniknúť kroky na to, aby herci nemohli napríklad počas predstavení čítať výzvy. V súvislosti so SNG sa vyjadril, že medzi zamestnancami a vedením panuje hlboká nedôvera, v tomto smere spomenula striedanie riaditeľov. Po odvolaní Alexandry Kusej viedol SNG istý čas Anton Bittner, prednedávnom ho nahradil Miloš Timko.

„Čo sme sa dozvedeli, a čo pán Timko priznal je, že SNG bude prepúšťať. Priznal aj to, že sa chystá prepustiť troch z piatich kurátorov – seniorov, vrátane bývalej riaditeľky Kusej,“ uviedla Jaurová.

Dodala, že o miesto by mala prísť aj šéfka marketingu a programového oddelenia galérie. Dôvodom prepúšťania by malo byť to, že údajne škodia dobrému menu galérie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Zazmluvnené právne služby

Poslankyňa PS Dana Kleinert na brífingu uviedla, že nový riaditeľ SNG zazmluvnil právne služby za 30-tisíc eur na štyri mesiace, hoci galéria mala pôvodne s inou právnickou firmou mesačný paušál 1 000 eur.

„A to bez finančného krytia,“ tvrdí poslankyňa. Je tiež toho názoru, že vláda porušuje aj vlastné programové vyhlásenie, a to tým, že nevedie dialóg s odbornou obcou, ako sa zaviazala.

Šimkovičová by mala bez váhania opustiť post ministerky kultúry

Podľa opozičného poslanca Jozefa Hajka (KDH) výsledky poslaneckého prieskumu potvrdili, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová zlyháva v personálnej politike pri riadení najdôležitejších kultúrnych inštitúcií na Slovensku.

„Pobúrila si voči sebe veľkú časť pracovníkov kultúry na Slovensku. Namiesto toho, aby sa sústredila na koncepčnú a vecnú politiku, do rezortu vnáša neistotu, napätie, presadzuje svojvôľu a subjektívne rozhodovanie od stola,“ skonštatoval Hajko.

Doplnil, že zlyhania pri riadení erbových inštitúcií slovenskej kultúry, snaha o politické ovládnutie verejnoprávnej televízie a rozhlasu či šafárenie s umeleckými a pamiatkovými fondmi podliehajúcimi ministerstvu kultúry len potvrdzujú, že Šimkovičová by mala bez váhania opustiť post ministerky kultúry.

Podpredsedníčka PS a Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová počas brífingu hnutia Progresívne Slovensko (PS) k poslaneckým prieskumom v
Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG) pred budovou SNG v Bratislave. Bratislava, 16. október 2024.Podpredsedníčka PS a Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová počas brífingu hnutia Progresívne Slovensko (PS) k poslaneckým prieskumom v
Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG) pred budovou SNG v Bratislave. Bratislava, 16. október 2024. Foto: SITA/Milan Illík

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS)
Zdroj: SITA.sk – Progresívci kritizujú situáciu v SND a SNG, ich stav je zlý a nezlepšuje sa (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko