EÚ udrie na Rusko ďalšími sankciami. Von der Leyenová predstaví plán, ako zlomiť Putinovi „väz“

EÚ udrie na Rusko ďalšími sankciami. Von der Leyenová predstaví plán, ako zlomiť Putinovi „väz“

7.3.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 7. marca 15:46

Európska únia pripravuje ďalšie sankcie voči Rusku pre „neohľaduplnosť Kremľa“ voči ukrajinským civilistom vrátane žien a detí. Ako referuje spravodajský web CNN, v pondelok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Závislosť na ruskej rope a plyne

„Samozrejme, budeme diskutovať o situácii na Ukrajine, o krutej vojne vedenej Putinom,“ povedala Von der Leyenová po svojom prejave v Bruseli pred stretnutím s talianskym premiérom Mariom Draghim. Dodala, že budú diskutovať aj o „novom balíku presadzovania práva“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Mali sme už tri balíky tvrdých sankcií, ale teraz sa musíme uistiť, že neexistujú žiadne medzery a že účinok sankcií bude maximalizovaný,“ skonštatovala Von der Leyenová. Podľa nej sú doterajšie sankcie účinné. „Už teraz vidíme turbulencie v ruskej ekonomike smerom nadol,“ podotkla.

Von der Leyenová tiež povedala, že EÚ sa musí „zbaviť závislosti od ruského plynu, ropy a uhlia“ a v utorok predstaví návrhy spôsobov, ako môže blok diverzifikovať svoje dodávky energie mimo Ruska.

Hon na Putinových spojencov

Pritvrdiť voči ruskej agresii plánujú aj britskí zákonodarcovia. Tí sa v pondelok chystajú schváliť legislatívu s cieľom sprísniť sankcie voči Rusku.

Návrh zákona o hospodárskej kriminalite umožní britským orgánom „stíhať spojencov (ruského prezidenta Vladimira) Putina v Spojenom kráľovstve s plnou podporou zákona, bez pochybností a právnych sporov“, uviedol premiér Boris Johnson.

Navrhovaný zákon bude vyžadovať, aby zahraničné firmy s majetkom v Spojenom kráľovstve odhalili svojich skutočných vlastníkov, čo predstavuje pokus o potlačenie prania špinavých peňazí a využívanie tieňových schránkových spoločností na nákup podnikov a nehnuteľností.

Obmedzené ruské hospodárske aktivity

Pôvodne dostali podniky na splnenie nových požiadaviek 18 mesiacov. Táto lehota bola skrátená na šesť mesiacov, kritici však tvrdia, že by mala byť ešte kratšia.

Spojené kráľovstvo v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine uvalilo sankcie na mnohé ruské banky a podniky. Vláda tvrdí, že opatrenia obmedzili ruské hospodárske aktivity v hodnote viac ako 250-miliárd libier. Terčom sankcií sa však doteraz stalo iba niekoľko osôb napojených na Kremeľ, ktoré majú aktíva vo Veľkej Británii.

Pred dvoma týždňami Johnson uviedol, že zákon o hospodárskej kriminalite bude prijatý na jeseň. Počas víkendu však oznámil, že parlament ho v zrýchlenom konaní schváli už v pondelok.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku, vojenská invázia, Zemný plyn
Zdroj: Webnoviny.sk – EÚ udrie na Rusko ďalšími sankciami. Von der Leyenová predstaví plán, ako zlomiť Putinovi „väz“ © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko