Rozširovanie Únie je podľa Klusa dôležité pre perspektívu mladých, za výzvu súčasnosti považuje odliv mozgov zo Slovenska

Rozširovanie Únie je podľa Klusa dôležité pre perspektívu mladých, za výzvu súčasnosti považuje odliv mozgov zo Slovenska

4.5.2022 (Webnoviny.sk) – Rozširovanie Európskej únie (EÚ) je kľúčovým impulzom reforiem a perspektívy pre mladých ľudí, preto je dôležité v ňom pokračovať. Rozšírenie EÚ v roku 2004 bolo nielen historickým míľnikom pre krajiny východnej a strednej Európy, ale tiež z pohľadu vtedajších členských krajín únie.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) to povedal počas seminára s názvom „Rozširovanie EÚ – stojí za námahu“, ktorý organizoval český rezort diplomacie. V tlačovej správe o tom informoval Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Utuženie vzájomných vzťahov

„Symbolické zjednotenie Európy prinieslo utuženie vzájomných vzťahov, posilnilo transformačné a demokratizačné snahy v krajinách, ktoré pred 18 rokmi spoločne vstúpili do EÚ a prinieslo im nové, nielen ekonomické príležitosti, ako aj úlohy a zodpovednosti. Pre SR predstavoval vstup do EÚ jednu z najdôležitejších udalostí moderných dejín,“ vyhlásil Klus.

Pripomenul, že pre mier, stabilitu a prosperitu v Európe je rozhodujúce, aby táto možnosť zostala otvorená aj pre ďalších kandidátov, ktorí s nami zdieľajú európske hodnoty.

Odliv mozgov zo strednej a východnej Európy

Diskutujúci sa nevyhli ani problematike „odlivu mozgov“ z krajín strednej a východnej Európy, ktorý spôsobil odchod mladej generácie za štúdiom či za prácou. Podľa Klusa ide aj teraz o jednu z dôležitých demografických výziev.

„Pozitívne však hodnotím úsilie EÚ zamerané na mladú generáciu obzvlášť s ohľadom na nezamestnanosť a mobilitu mladých, a to aj v kontexte prebiehajúceho Európskeho roka mládeže,“ povedal štátny tajomník.

Partneri diskutovali aj o výzvach súčasného rozširovacieho procesu Únie, a to najmä v súvislosti s európskymi ambíciami krajín západného Balkánu, ako aj Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska. Zhodli sa, že jednou z hlavných úloh štátov, ktoré v roku 2004 vstúpili do EÚ, je využiť svoje skúsenosti a aktívne podporovať nové kandidátske krajiny v ich ašpiráciách a napĺňaní stanovených kritérií.

Zdroj: Webnoviny.sk – Rozširovanie Únie je podľa Klusa dôležité pre perspektívu mladých, za výzvu súčasnosti považuje odliv mozgov zo Slovenska © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko