SIS musí zničiť nahrávky v kauze Gorila, prikázal jej to Ústavný súd SR

SIS musí zničiť nahrávky v kauze Gorila, prikázal jej to Ústavný súd SR

20.5.2024 (SITA.sk) – Ústavný súd SR prikázal Slovenskej informačnej službe, aby zničila výsledky použitia informačno-technických prostriedkov v kauze známej ako Gorila.

Ako totiž konštatoval senát zložený z predsedu Libora Duľu a sudcov Miroslava Duriša a Martina Vernarského na neverejnom zasadnutí 15. mája, SIS nezničením nahrávok porušila základné práva sťažovateľa Zoltána V.

Slovenská informačná služba je povinná nahradiť sťažovateľovi trovy konania v sume 693,80 eur a zaplatiť ich právnemu zástupcovi sťažovateľa do dvoch mesiacov od právoplatnosti tohto nálezu, rozhodol ústavný súd. Rovnako je SIS povinná informovať sťažovateľa o zničení nahrávok.

Spis Gorila sa na verejnosti objavil v decembri 2011, pričom jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z prostredia finančných skupín. Za autora spisu je považovaný bývalý príslušník SIS Peter Holúbek. Nahrávky vznikli v byte na Vazovovej ulici v Bratislave, ktorý vlastnil Zoltán V. prezývaný Gorila. Neskôr prenikla na verejnosť aj 39-hodinová nahrávka.

SIS nahrávky vyhotovila na základe rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave z 23. novembra 2005 a z 18. mája 2006. Na nutnosti ich zničenia z dôvodu nezákonného vyhotovenia okrem Zoltána V. dlhodobo trvajú aj právnici finančníka Jaroslava Haščáka.

Viac k témam: bývalý príslušník SIS, Kauza Gorila, nahrávky, Súdy
Zdroj: SITA.sk – SIS musí zničiť nahrávky v kauze Gorila, prikázal jej to Ústavný súd SR © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko