Hamas vypálil stovky rakiet. Sme vo vojne, vyhlásil Netanjahu

Hamas vypálil stovky rakiet. Sme vo vojne, vyhlásil Netanjahu

7.10.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 7. októbra 16:15

Najmenej 198 ľudí v Pásme Gazy v sobotu zomrelo a 1 610 je zranených pri izraelskej odvete po vpáde palestínskej militantnej organizácie Hamas na územie Izraela. Uviedlo to palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na útok, ktorý v sobotu ráno podnikli palestínski militanti, vyhlásil, že krajina je „vo vojne“ s organizáciou Hamas vládnucou v Pásme Gazy.

Vyjadril sa tak v televíznom prejave, ktorý je prvým po tom, ako Hamas odštartoval rozsiahly útok. Netanjahu prikázal povolanie záložníkov a povedal, že Hamas „zaplatí cenu, ktorú doteraz nepoznal“. „Sme vo vojne,“ povedal Netanjahu. „Nie je to operácia … ale vojna,“ vyhlásil.

Izraelskí záchranári konštatovali, že pri sobotňajšom raketovom útoku a preniknutí militantov z Pásma Gazy na územie Izraela zomrelo najmenej 40 obyvateľov krajiny. Stovky Izraelčanov utrpeli zranenia, čo znamená, že ide o najvražednejší útok na Izrael za celé roky.

Videozáznam zverejnený palestínskou organizáciou Hamas, ktorá vládne v Pásme Gazy, sa najmenej traja Izraelčania dostali do zajatia.

Palestínska militantná organizácia Hamas v sobotu ráno podnikla bezprecedentný útok z Pásma Gazy na Izrael. Militanti vypálili tisíce rakiet a desiatkam bojovníkov z Hamasu sa na niekoľkých miestach podarilo prejsť cez opevnené hranice na územie Izraela a prekvapili krajinu počas sviatku Simchat Tóra. Izraelská armáda v reakcii na vypálenie rakiet udrela na niekoľko cieľov v Gaze. Dodala, že jej vojaci sú zapojení do prestreliek s militantmi z organizácie Hamas, ktorým sa podarilo infiltrovať na izraelské územie na najmenej siedmich miestach.

Viac k témam: Izraelská armáda, Izraelsko-palestínsky konflikt, Militanti, Pásmo Gazy
Zdroj: SITA.sk – Hamas vypálil stovky rakiet. Sme vo vojne, vyhlásil Netanjahu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko