Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podanie opozičných poslancov. Posúdi ústavnosť zákona o Slovenskej televízii a rozhlase

Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podanie opozičných poslancov. Posúdi ústavnosť zákona o Slovenskej televízii a rozhlase

9.10.2024 (SITA.sk) – Ústavný súd SR v stredu na neverejnom zasadnutí pléna prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu návrh opozičných poslancov, aby súd preskúmal ústavnosť zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorým sa zrušila RTVS a zriadila STVR. Ako ďalej informovala hovorkyňa súdu Martina Ferencová, návrhu na pozastavenie účinnosti zákona súd nevyhovel.

Opozičné politické subjekty Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita a Kresťanskodemokratické hnutie začiatkom júla spoločne podali ústavnú sťažnosť proti zákonu o STVR. Opozícia je totiž presvedčená, že zákon je v rozpore s viacerými článkami Ústavy SR, a tiež s európskou legislatívou.

„Nehovoriac o procese prijímania tohto zákona, z ktorého bola vylúčená verejnosť,“ povedal v júli predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Zároveň zdôraznil, že za zrušením verejnoprávnej RTVS a jej nahradením novou STVR nie je žiadna snaha o zlepšenie fungovania verejnoprávnej televízie a rozhlasu, ale len snaha politicky ich ovládnuť.

„Ja to čisto účelový zákon, ktorý je z 95 percent rovnaký ako ten pôvodný, s jediným cieľom – dosadiť vlastnú radu, vlastného generálneho riaditeľa a urobiť z verejnoprávnej televízie médium poplatné tejto vláde. Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko úplne otvorene hovorí o tom, že ich zámerom je mať štátnu televíziu,“ povedal Šimečka.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Opozícia, Predseda Progresívneho Slovenska, Predseda Slovenskej národnej strany (SNS), Zákon o Slovenskej televízii a rozhlase
Zdroj: SITA.sk – Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podanie opozičných poslancov. Posúdi ústavnosť zákona o Slovenskej televízii a rozhlase © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko