Vyššie štandardy bývania pre rómske komunity? Ficova vláda vyčlenila takmer šesť miliónov eur na usporiadanie vlastníctva 

Vyššie štandardy bývania pre rómske komunity? Ficova vláda vyčlenila takmer šesť miliónov eur na usporiadanie vlastníctva 

15.4.2024 (SITA.sk) – Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vyhlásil 12. apríla 2024 výzvu, ktorej cieľom je usporiadanie vlastníckych a užívacích pomerov k pozemkom v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít formou jednoduchých pozemkových úprav. Vo výzve je alokovaných 5 927 955 eur zo zdrojov Európskej únie v rámci Programu Slovensko 2021 – 2027.

„Legalizáciou stavieb v prospech obyvateľov z marginalizovaných rómskych komunít sa domácnostiam vytvoria základné predpoklady na zlepšenie štandardov hygieny bývania realizáciou následných opatrení v oblasti občianskej vybavenosti obce – kanalizácia, vodovod, prístupové komunikácie a podobne. Vysporiadaním pozemkov a následnými infraštruktúrnymi investíciami sa zabezpečí komplexný rozvoj obce a osídlenia,“ informoval Úrad vlády SR a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Jednoduché pozemkové úpravy

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pripravil a vyhlásil výzvu v nadväznosti na programové obdobie 2014-2020. Po splnení podmienok vo výzve môžu obce pokračovať už v začatom v procese vysporiadania pozemkov, ale zároveň sa môžu zapojiť nové obce, keďže oprávnenosť žiadateľa sa rozšírila na všetky obce z Atlasu rómskych komunít z roku 2019. Formou jednoduchých pozemkových úprav sa môžu vysporiadať tie pozemky, ktoré sú vo vlastníctve obce.

Posilnené personálne kapacity

Výzva je prepojená s aktivitami národného projektu „Asistencia obciam s prítomnosťou MRK pri usporiadaní právnych vzťahov k pozemkom pod osídlením,“ ktorého prijímateľom je Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Národný projekt okrem podpory obcí pri príprave samotnej žiadosti o jednoduché pozemkové úpravy zabezpečil aj posilnenie personálnych kapacít okresných úradov, pozemkového a lesného odboru, čo má zabezpečiť zjednodušenie procesu. Výzva je zverejnená webstránkach www.eurofondy.gov.sk a www.romovia.vlada.gov.sk.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Rómovia, Rómske komunity, Výzva
Zdroj: SITA.sk – Vyššie štandardy bývania pre rómske komunity? Ficova vláda vyčlenila takmer šesť miliónov eur na usporiadanie vlastníctva  © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko