Izraelská armáda útočí na ciele Hizballáhu v Libanone

Izraelská armáda útočí na ciele Hizballáhu v Libanone

19.9.2024 (SITA.sk) – Izraelská armáda vo štvrtok informovala, že útočí na ciele Hizballáhu v Libanone. Útoky sú podľa Izraelčanov určené na „degradáciu teroristických schopností a infraštruktúry Hizballáhu“. Ako referuje web news.sky.com, izraelské oznámenie prišlo pred očakávaným prejavom vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha.

Niekoľkomesačná operácia

Šéf militantného hnutia vo vyhlásení sľúbil odvetu za utorňajšie a stredajšie explózie pagerov, vysielačiek a solárnych zariadení v Libanone a Sýrii, pri ktorých prišlo o život najmenej 37 ľudí a približne tritisíc ľudí v Libanone utrpelo zranenia.

Zdalo sa, že výbuchy boli výsledkom niekoľkomesačnej operácie Izraela zameranej na viacerých členov Hizballáhu naraz.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Nasralláh povedal, že „izraelský nepriateľ sa zameral na mnohé pagery“ a „nepriateľ skutočne prekročil všetky červené čiary“. Výbuchy podľa neho nastali „v nemocniciach, lekárňach, nemocniciach, na trhoch, v obchodoch, v domoch, v autách“, pričom dodal, že v uliciach bolo „veľa civilistov spolu so ženami a deťmi“.

Počet zabitých mohol byť vyšší

Podľa Nasralláha bolo cieľom asi 4-tisíc pagerov v jednom okamihu. Poznamenal, že počet zabitých mohol byť vyšší, ale niektoré pagery neboli distribuované a iné neboli v blízkosti členov Hizballáhu, keď vybuchli.

„Dalo by sa to nazvať vyhlásením vojny. Dostali sme veľmi tvrdý zásah, ale toto je vojnový stav. Prostredníctvom tejto skúsenosti a jej lekcií budeme silnejší a mocnejší,“ skonštatoval šéf Hizballáhu.

Viac k témam: izraelské útoky, Izraelsko-palestínsky konflikt
Zdroj: SITA.sk – Izraelská armáda útočí na ciele Hizballáhu v Libanone © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet