Svitko sa v celkovom poradí Rely Dakar 2022 výrazne posunul. Dnes to bolo zaujímavô, zhodnotil etapu

Svitko sa v celkovom poradí Rely Dakar 2022 výrazne posunul. Dnes to bolo zaujímavô, zhodnotil etapu

2.1.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 2. januára 15:45

Slovenský reprezentant Štefan Svitko sa v nedeľu posunul už na 12. priečku celkovej klasifikácie súťaže motocyklistov na tohtoročnej edícii Rely Dakar v Saudskej Arábii.

Tridsaťdeväťročný Žaškovčan figuroval po sobotňajšom prológu na 33. pozícii, keďže mal problémy s roadbookom, no v nedeľu dosiahol jedenásty najlepší čas (+17:41 min) posunul sa už do druhej desiatky.

Rovnako ako v sobotu aj v nedeľu triumfoval Austrálčan Daniel Sanders, za ktorým Svitko aktuálne zaostáva o 28:36 min. Druhú priečku si udržal Čiľan Pablo Quintanilla, ktorý na lídra stráca 3:07 min, tretí je priebežne Rakúšan Matthias Walkner (+11:06 min).

Absolvovali vyše päťsto kilometrov

V nedeľu jazdci absolvovali spolu 514 kilometrov, z nich 333 km bolo meraných. Štart aj cieľ bol v Ha’il. Obhajca prvenstva spred roka Kevin Benavides z Argentíny po 4. pozícii v sobotu klesol až za Svitka na 14. stupienok.

„Dnes to bolo zaujímavô,“ povedal Svitko vo videu na svojom instagrame. „Dnes som mal trochu drahšiu etapu,“ povedal Svitko a fanúšikom ukázal všetky súčasti svojho stroja, ktoré zostali po nedeli poškodené.

Medzi automobilmi bol rovnako ako v sobotu aj v nedeľu najlepší Nasser Al-Attiyah z Kataru, druhý je po nedeli Francúz Sébastien Loeb a tretí zatiaľ Čech Martin Prokop.

Po sobote druhý Španiel Carlos Sainz aj tretí Juhoafričan Brian Baragwanath v nedeľu po problémoch vypadli z elitnej desiatky – Sainz je zatiaľ na 35. priečke a Baragwanath na 33. pozícii.

Loprais je tretí medzi kamionistami

Čech Miroslav Zapletal so slovenským spolujazdcom Marekom Sýkorom v nedeľu obsadili 26. stupienok (+1:09:45 h) a v celkovom poradí im patrí 25. post s mankom 1:12:20 h na lídra.

V súťaži štvorkoliek je priebežným lídrom Laisvydas Kancius z Litvy, obhajca prvenstva Manuel Andújar z Argentíny po triumfe v sobotňajšom prológu klesol na 10. pozíciu.

V súťaži kamiónov sa v nedeľu na čelo priebežnej klasifikácie dostal Dmitrij Sotnikov, druhý je jeho krajan Eduarda Nikolajeva a na tretiu pozíciu sa dostal Čech Aleš Loprais.

Posádka Maďara Zsolta Darásziho, ktorej súčasťou je aj Slovák Ľubomír Palčo, zatiaľ neobsolvovala predpísaný meraný úsek.

Viac k témam: Rely Dakar
Zdroj: Webnoviny.sk – Svitko sa v celkovom poradí Rely Dakar 2022 výrazne posunul. Dnes to bolo zaujímavô, zhodnotil etapu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet