Kapsula Sojuz s dvomi Rusmi a jednou Američankou sa vrátila na Zem z Medzinárodnej vesmírnej stanice (foto)

Kapsula Sojuz s dvomi Rusmi a jednou Američankou sa vrátila na Zem z Medzinárodnej vesmírnej stanice (foto)

23.9.2024 (SITA.sk) – Kapsula Sojuz s dvoma Rusmi a jednou Američankou z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pristála v pondelok v Kazachstane, čím sa pre ruskú dvojicu skončil rekordný pobyt.

Kapsula pristála na kazašskej stepi asi tri a pol hodiny po odpojení od ISS v zjavne bezproblémovom zostupe. V poslednej fáze pristátia klesala kapsula pod červeno-bielym padákom rýchlosťou asi 7,2 metra za sekundu, pričom v záverečných sekundách vystrelili malé rakety, aby stlmili pristátie.

Astronauti mali byť vytiahnutí z kapsuly a umiestnení do neďalekých kresiel, aby sa prispôsobili gravitácii, a potom mali absolvovať lekárske vyšetrenia v neďalekom stane.

Rusi Oleg Kononenko a Nikolaj Čub sa vrátili po 374 dňoch na palube vesmírnej stanice. V piatok tam prekonali rekord, čo sa týka najdlhšieho nepretržitého pobytu. V kapsule bola aj Američanka Tracy Dysonová, ktorá bola na vesmírnej stanici šesť mesiacov. Na ISS naďalej zostáva osem astronautov.

Viac k témam: Astronauti, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Kapsula Sojuz s dvomi Rusmi a jednou Američankou sa vrátila na Zem z Medzinárodnej vesmírnej stanice (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet