Maroko zasiahlo silné zemetrasenie, vyžiadalo si viac ako 600 mŕtvych (foto+video)

Maroko zasiahlo silné zemetrasenie, vyžiadalo si viac ako 600 mŕtvych (foto+video)

9.9.2023 (SITA.sk) –
Aktualizované 9. septembra 9:29

Maroko v noci zasiahlo zriedkavé silné zemetrasenie. Vyžiadalo si stovky obetí a napáchalo škody na mnohých miestach od pohoria Atlas až po historické mesto Marrákeš.

Epicentrum sa nachádzalo pri meste Ighil

Geologická služba Spojených štátov (USGS) informovala, že zemetrasenie v Maroku udrelo v piatok o 23:11 s predbežným magnitúdom 6,8. Otrasy trvali niekoľko sekúnd. O 19 minút neskôr nasledoval dotras s magnitúdom 4,9.

Epicentrum sa nachádzalo pri meste Ighil v provincii al-Haúz zhruba 70 kilometrov od Marrákeša. Otrasy vychádzali z hĺbky 18 kilometrov, uviedla USGS, no marockí seizmológovia tvrdia, že len z 11 kilometrov. Zemetrasenia v malej hĺbke sú viac nebezpečné, pripomína agentúra AP.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Silné zemetrasenie v Maroku (fotografie)

Marocké ministerstvo vnútra v sobotu ráno informovalo, že v dôsledku zemetrasenia zomrelo najmenej 632 ľudí, pričom väčšina v Marrákeši a piatich provinciách pri epicentre. Ďalších 329 osôb utrpelo zranenia. Počty obetí sa pravdepodobne ešte zvýšia, keďže pokračuje pátranie a záchranné operácie v odľahlých oblastiach.

Poškodené pamiatky

Marocké médiá informovali, že jedna z najznámejších pamiatok Marrákeša – mešita Kutubíja z 12. storočia pri zemetrasení utrpela škody, ale nie je známe v akom rozsahu. Poškodené sú aj známe múry okolo marrákešskej mediny, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Starosta jedného z miest pri epicentre pre spravodajský portál 2M uviedol, že niekoľko domov v okolitých mestách sa čiastočne alebo celkovo zrútilo, niektoré miesta sú bez elektriny a zablokované sú aj cesty.

Zriedkavé zemetrasenia

Zemetrasenia sú v severnej Afrike relatívne zriedkavé. Šéf Odboru seizmického monitorovania a varovania v Národnom geofyzikálnom ústave Lahcen Mhanni sa pre 2M vyjadril, že zemetrasenie bolo najsilnejšie, ktoré zaznamenali v regióne pohoria Atlas.

Piatkové zemetrasenie bolo cítiť až v Portugalsku a Alžírsku, uviedli Portugalský inštitút pre more a atmosféru a alžírska agentúra civilnej obrany.

Viac k témam: Svetové dedičstvo UNESCO, Zemetrasenie, zemetrasenie v Maroku
Zdroj: SITA.sk – Maroko zasiahlo silné zemetrasenie, vyžiadalo si viac ako 600 mŕtvych (foto+video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet