Obranou Slovenska je podľa Sklenára aj podpora Ukrajiny, potvrdila to tiež deštrukcia Kachovskej priehrady

Obranou Slovenska je podľa Sklenára aj podpora Ukrajiny, potvrdila to tiež deštrukcia Kachovskej priehrady

16.6.2023 (SITA.sk) – Podporou Ukrajiny Slovensko investuje do vlastnej obrany a bezpečnosti. V tejto pomoci je potrebné pokračovať, čo potvrdila aj deštrukcia Kachovskej priehrady. Ukazuje to, aké je dôležité, aby Ukrajina obnovila kontrolu nad svojim územím.

Rokovania v Bruseli

Uviedol to minister obrany SR Martin Sklenár, ktorý vo štvrtok 15. júna absolvoval v Bruseli viacero bilaterálnych a multilaterálnych rokovaní vo formáte ministrov obrany. Ministri rokovali prioritne o podpore Ukrajiny, ako aj o prehlbovaní obranného priemyslu Slovenska, Českej republiky a Ukrajiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Sklenár sa stretol aj s holandskou ministerkou obrany Kajsou Ollongrenovou a rokoval aj s nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

Podpora iniciatívy

Sklenár zopakoval, že Slovensko naďalej podporuje iniciatívu Európskej komisie v procese urýchlenia a zvýšenia produkcie delostreleckej munície.

Slovenské zbrojárske spoločnosti majú príležitosť získať významnú podporu z EÚ na investície do zvyšovania výrobných kapacít delostreleckej munície pre doplnenie vlastných skladových zásob aj potreby Ukrajiny,“ uviedol Sklenár.

Jedným zo záverov dnešného rokovacieho dňa bolo tiež oficiálne pripojenie Ukrajiny k spolupráci Slovenska a Česka pri obstarávaní a prevádzke švédskych pásových bojových obrnených vozidiel CV-90.

Ministri obrany Slovenska, Ukrajiny a ministerka obrany ČR podporili intenzívnejšiu spoluprácu v tejto oblasti spoločným memorandom o porozumení.

Viac k témam: Medzinárodná spolupráca, Minister obrany SR, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Obranou Slovenska je podľa Sklenára aj podpora Ukrajiny, potvrdila to tiež deštrukcia Kachovskej priehrady © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet