Obyvatelia Bieloruska sa obávajú prítomnosti wagnerovcov v krajine, Lukašenko chce naopak využiť ich skúsenosti 

Obyvatelia Bieloruska sa obávajú prítomnosti wagnerovcov v krajine, Lukašenko chce naopak využiť ich skúsenosti 

29.6.2023 (SITA.sk) – Kým režim samozvaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka víta prítomnosť žoldnierov z Wagnerovej skupiny v Bielorusku, obyvateľov krajiny príchod až tak neteší. Mecenáš wagnerovcov Jevgenij Prigožin a mnohí jeho bojovníci dostali možnosť uchýliť sa do Bieloruska po tom, ako sa v sobotu vzbúrili voči ruskému ministerstvu obrany. Postupovali dokonca na Moskvu, no po intervencii Lukašenka sa otočili.

Využitie skúsenosti a znalosti wagnerovcov

Samotný Lukašenko tvrdí, že Bielorusko by mohlo využiť skúsenosti a odborné znalosti wagnerovcov, ktorí by v Rusku za vzburu mohli čeliť trestnému stíhaniu. Tento názor je však v kontraste s bieloruskou opozíciou aj partizánskymi aktivistami, ktorí označili wagnerovcov za „hrozbu pre bieloruský ľud a nezávislosť (krajiny)“ a prisľúbili akciu.

„Kategoricky sme proti rozmiestňovaniu ruských žoldnierov v Bielorusku a pripravujeme ‚srdečné‘ privítanie wagnerovcov v Bielorusku,“ povedal Aliaksandr Azarau, vodca gerilovej skupiny BYPOL pozostávajúcej z bývalých príslušníkov armády.

Obavy pobaltských krajín

Susedné pobaltské krajiny tiež vyjadrili obavy, ako to ovplyvní regionálnu bezpečnosť. V stredajšom spoločnom vyhlásení predsedovia parlamentov v Estónsku, Lotyšsku a Litve vyzvali Európsku úniu, aby označila Wagnerovu skupinu za teroristickú organizáciu.

„Pôsobenie žoldnierskej Wagnerovej skupiny v Bielorusku by mohol ešte viac zhoršiť bezpečnostnú situáciu na východných hraniciach NATO a ,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Wagnerovci v Bielorusku

Lukašenko povedal, že tí wagnerovci, ktorí nechcú prejsť pod velenie ruského ministerstva obrany, čo je jedna z možností, ktoré im ponúka ruský prezident Vladimir Putin, môžu zostať v Bielorusku „istý čas“ na vlastné náklady. Povedal, že im ponúkol „opustené vojenské zariadenie“ na vytvorenie tábora.

Nešpecifikoval polohu zariadenia, ale Azarau uviedol, že v Osipoviči, meste 230 kilometrov severne od hranice s Ukrajinou, trvá výstavba miesta pre wagnerovcov, na ktorej sa podieľajú bieloruskí vojaci. Obyvatelia 30-tisícového mesta agentúre AP povedali, že vývoj udalostí ich znepokojil.

„V uliciach je vojenská technika a bieloruskí vojaci. Všetci obyvatelia diskutujú o príchode wagnerovcov a úprimne povedané, my máme paniku a nie sme šťastní, že sme s nimi susedia,“ povedala pre AP 43-ročná lekárka Inga.
„Mám dospievajúce dcéry… Ako budeme žiť vedľa násilníkov, omilostených vrahov a násilníkov?“ nadviazala žena, ktorá hovorila pod podmienkou, že nebude uvedené jej meno.

Viac k témam: Bieloruský prezident, Ruský minister obrany, Ruský prezident, Vzbura v Rusku – Jevgenij Prigožin (wagnerovci)
Zdroj: SITA.sk – Obyvatelia Bieloruska sa obávajú prítomnosti wagnerovcov v krajine, Lukašenko chce naopak využiť ich skúsenosti  © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet