Orbán vyzval na rozpustenie Európskeho parlamentu, pomohol si pritom Trumpovou frázou o vypustení bažiny

Orbán vyzval na rozpustenie Európskeho parlamentu, pomohol si pritom Trumpovou frázou o vypustení bažiny

21.12.2022 (Webnoviny.sk) – Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že je čas „vypustiť bažinu“ v Európskej únii. Vyjadril sa tak v stredu počas výročnej medzinárodnej tlačovej konferencie v Budapešti s tým, že by to podľa neho mohlo viesť k rozpusteniu zákonodarného zboru eurobloku.

Najnovší korupčný škandál, v ktorom bolo zapletených niekoľko členov Európskeho parlamentu podľa neho spochybnil dôveryhodnosť tejto inštitúcie a preto podporuje jej zrušenie v podobe, v akej existuje v súčasnosti.

Konflikt s európskymi inštitúciami

„Maďari by boli radi, keby bol Európsky parlament v jeho súčasnej podobe rozpustený,“ skonštatoval Orbán a dodal, že je jednoduché odpovedať na to, do akej miery bola (škandálom) poškodená reputácia Európskeho parlamentu v Maďarsku, pretože nebola poškodená vôbec, lebo „už ani nižšie nemôže byť“.

Takmer trojhodinová tlačová konferencia, ktorá sa koná každoročne, býva jedinou príležitosťou, keď Orbán reaguje aj na otázky od zahraničných a kritických maďarských médií.

Populistický líder je dlhodobo v konflikte s európskymi inštitúciami, ktoré ho obviňujú z porušovania demokratických noriem a podporovania rozsiahlej korupcie v krajine, v stredu však využil príležitosť a kritizoval Európsky parlament za nedávno odhalený korupčný škandál, pričom si požičal aj známu frázu od bývalého amerického prezidenta Trumpa a vyhlásil, že je čas „vypustiť bažinu“ v Bruseli.

Orbán odmieta sankcie proti Rusku

Jeho stredajšia tlačová konferencia tiež prišla v čase, keď Únia zmrazila viac ako 12 miliárd eur pre Maďarsko v súvislosti s problémami s nezávislosťou súdnictva, rozšírenou korupciou a právami menšín.

K napätiu medzi Budapešťou a Bruselom pritom prispieva aj vystupovanie maďarskej vlády proti sankciám, ktoré uvalil blok na Rusko pre jeho vojnu na Ukrajine.

Orbán, ktorý je považovaný za najbližšieho spojenca ruského vodcu Vladimira Putina v EÚ, opakovane tvrdí, že sankcie sú neefektívne a že európsku ekonomiku poškodzujú viac ako ruskú.

„Ak by to bolo na nás, žiadne sankcie by neboli,“ vyjadril sa v stredu s tým, že v budúcnosti nepodporí žiadne ďalšie balíky sankcií proti Rusku, no nebude Únii brániť v ich prijatí.

Inflácia prekročila 22 percent

„Nie je v našom záujme navždy rozdeliť európsku a ruskú ekonomiku, takže sa snažíme z našej ekonomickej spolupráce s Rusmi zachrániť, čo sa dá,“ doplnil.

Maďarsko pritom bojuje s jednou z najvyšších inflácií v Európe a tiež trápiacou sa menou, ktoré spôsobili výrazný rast cien. V novembri prekročila inflácia v Maďarsku 22 % a hodnota forintu oproti euru od začiatku roka klesla o takmer 10 %.

Orbán však tvrdí, že jeho vláda má plány na zníženie inflácie na jednociferné úrovne do budúceho decembra a čoskoro predstaví program, ktorý zruší daň z príjmu pre ženy do 30 rokov, ktoré majú deti.

Viac k témam: Maďarský premiér
Zdroj: Webnoviny.sk – Orbán vyzval na rozpustenie Európskeho parlamentu, pomohol si pritom Trumpovou frázou o vypustení bažiny © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet