Prezident Zelenskyj cestuje po Európe, spojencom propaguje „plán víťazstva“

Prezident Zelenskyj cestuje po Európe, spojencom propaguje „plán víťazstva“

10.10.2024 (SITA.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok cestoval naprieč Európou, aby podporil „plán víťazstva“, o ktorom povedal, že „je zameraný na vytvorenie správnych podmienok na spravodlivé ukončenie vojny“ proti Rusku.

Rozhovory v Londýne a Paríži

Podrobnejšie ho mal predstaviť v sobotu na nemeckej leteckej základni Ramstein, no stretnutie západných lídrov museli odložiť, pretože americký prezident Joe Biden pre hurikán Milton musí zostať v USA. Malo by sa tak udiať v náhradnom termíne.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Po Zelenského rozhovoroch v Londýne s britským premiérom Keirom Starmerom a generálnym tajomníkom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Markom Ruttem rýchlo nasledovalo ďalšie stretnutie v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý len predchádzajúci deň vyslal silný signál podpory Ukrajine návštevou ukrajinských vojakov, ktorí sa cvičia vo Francúzsku.

Načrtol detaily

Zelenskyj na platforme X napísal, že Starmerovi „načrtol detaily“ ukrajinského víťazného plánu a dodal: „Dohodli sme sa, že na tom budeme pracovať spolu s našimi spojencami.“

Po schôdzke s Ruttem Zelenskyj oznámil, že diskutovali o transatlantickej spolupráci a ďalšom vojenskom posilnení Ukrajiny. Neuviedol žiadne podrobnosti, ale podotkol, že „toto sú kroky, ktoré vytvoria najlepšie podmienky na obnovenie spravodlivého mieru“.

During my meeting with the Prime Minister of the United Kingdom @Keir_Starmer, I outlined the details of our Victory Plan. We have agreed to work on it together with our allies.

The Victory Plan aims to create the right conditions for a just end to the war. I thank the United… pic.twitter.com/CXrQdawOTo— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 10, 2024

Audiencia u pápeža Františka

Zelenskyj ešte verejne nepredstavil „plán víťazstva“. Zdá sa však, že sa snaží získať európsku podporu pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami v USA. Proti sebe budú stáť Kamala Harrisová a Donald Trump, pričom druhý menovaný dlhodobo kritizuje pomoc USA Ukrajine.

Britský premiér Starmer opísal svoje rozhovory so Zelenským ako šancu „prejsť si plán, porozprávať sa podrobnejšie“. Macron nepovedal, čo si o víťaznom pláne myslí, ani či ho videl. So Zelenským sa objali, keď išli na stretnutie v Elyzejskom paláci.

Zelenskyj ešte vo štvrtok odcestuje do Ríma na rokovanie s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. V piatok má tiež polhodinovú audienciu u pápeža Františka, uviedol Vatikán. Neskôr v piatok sa Zelenskyj v Berlíne stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2024 (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Prezident Zelenskyj cestuje po Európe, spojencom propaguje „plán víťazstva“ © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet