Orbán pricestoval na „mierovú misiu“ do Moskvy, s Putinom chce rokovať aj o Ukrajine (foto)

Orbán pricestoval na „mierovú misiu“ do Moskvy, s Putinom chce rokovať aj o Ukrajine (foto)

5.7.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 5. júla, 14:28

Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval do Moskvy na rokovania s ruským vodcom Vladimirom Putinom. V piatok to povedal Orbánov tlačový tajomník Bertalan Havasi pre tlačovú agentúru MTI s tým, že je na „mierovej misii“.  Premiéra sprevádza aj minister zahraničia Péter Szijjártó, ktorý to uviedol na sociálnej sieti Facebook.

Je to veľmi zriedkavá cesta európskeho lídra do Ruska, odkedy vo februári 2022 spustilo inváziu na Ukrajinu, pripomína agentúra AP.

Zaoberať sa budú aj Ukrajinou

Niekoľko dní pred ňou pritom Orbán absolvoval podobnú neoznámenú cestu na Ukrajinu, kde sa stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským a navrhol, aby Kyjiv zvážil súhlas s okamžitým prímerím s Ruskom.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruskú štátnu televíziu potvrdil, že jednou z tém stretnutia Putina a Orbána bude Ukrajina.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Stretnutie Viktora Orbána s Vladimirom Putinom v Moskve (fotografie)

Najbližší spojenec Putina

Orbán, ktorého krajina sa pred pár dňami ujala polročného rotujúceho predsedníctva Európskej únie (EÚ), je široko vnímaný ako najbližší spojenec ruského vodcu Putina v eurobloku. Bežne blokuje, odďaľuje alebo oslabuje snahy EÚ pomôcť Ukrajine a uvaliť sankcie na Moskvu za jej vojnu.

Dlho sa zasadzuje za zastavenie bojov na Ukrajine, ale dosiaľ nenačrtol, čo by to mohlo znamenať pre územnú celistvosť krajiny alebo budúcu bezpečnosť.

Kritika európskych predstaviteľov

Jeho cesta do Moskvy sa nevyhla kritike medzi európskymi predstaviteľmi. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrel vo vyhlásení uviedol, že Orbánova návšteva je čisto v rámci maďarsko-ruských vzťahov.

„Premiér Orbán nedostal od Rady EÚ žiadny mandát na návštevu Moskvy. Pozícia EÚ k útočnej vojne Ruska proti Ukrajine sa odráža v mnohých záveroch Európskej rady. Táto pozícia vylučuje oficiálne kontakty medzi EÚ a prezidentom Putinom. Maďarský premiér teda nezastupuje EÚ v žiadnej forme,“ vyhlásil Borrell.

.@PM_ViktorOrban visit to Moscow falls exclusively in the bilateral relations between Hungary & Russia. #EUCO positions on Russian war against Ukraine exclude official contacts between the EU & President Putin.
PM Orban is thus not representing the EU.https://t.co/0xPP1ZhNp8

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 5, 2024

V podobnom duchu sa vyjadril už vo štvrtok aj predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý povedal, že „rotujúce predsedníctvo EÚ nemá mandát na rokovania s Ruskom v mene EÚ“.

Orbán nezastupuje EÚ

Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna zase uviedol, že „neexistuje žiadne ospravedlnenie“ pre Orbánovu návštevu a maďarský líder „nezastupuje Európsku úniu a nemá súhlas členských štátov EÚ vrátane Estónska“.

Samotný Orbán v štátnom rozhlase pred cestou v piatok ráno povedal, že si je vedomý toho, že predsedníctvo jeho krajiny v EÚ „nás neoprávňuje rokovať v mene nikoho“.

No words to express my disappointment & disapproval of Orban’s plan to meet Putin.
❌Orban does not represent the European Union nor has he the mandate to discuss on behalf of the EU.
❌This meeting would not be in line with the duties of the EU Presidency.

We #StandwithUkraine

— Margus Tsahkna (@Tsahkna) July 4, 2024

Viac k témam: Maďarský premiér, mierová misia, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Orbán pricestoval na „mierovú misiu“ do Moskvy, s Putinom chce rokovať aj o Ukrajine (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet