Putin podľa analytikov predstiera záujem o mierové rokovania, stretnutie so Si Ťin-pchingom využil na propagáciu

Putin podľa analytikov predstiera záujem o mierové rokovania, stretnutie so Si Ťin-pchingom využil na propagáciu

17.5.2024 (SITA.sk) – Ruský vodca Vladimir Putin využil stretnutie s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom na „propagáciu naratívu Kremľa predstierajúceho záujem o mierové rokovania“.

V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Dvojica vo štvrtok podpísala spoločné vyhlásenie, v ktorom sa zmieňuje o ruskej podpore navrhovanému čínskemu mierovému plánu a o možných budúcich rokovaniach o ukončení vojny na Ukrajine pod vedením Pekingu. Vo vyhlásení uviedli, že obe krajiny podporujú „udržateľné riešenie ukrajinskej krízy“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa analytikov Kremeľ „naďalej využíva akékoľvek výzvy na mierové rokovania na predstieranie záujmu o rokovania“ v nádeji, že podkope západnú podporu Ukrajine.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vladimir Putin a Si Ťin-pching rokovali o spolupráci (fotografie)

Moskva tiež dúfa, že Západ prinúti Ukrajinu k rokovaniam s Ruskom, v rámci ktorých Kyjev akceptuje ústupky v otázkach ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti, dodal ISW.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji 2024 (fotografie)

Viac k témam: Čínsky prezident, Prímerie, rusko-čínske vzťahy, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský vodca, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Putin podľa analytikov predstiera záujem o mierové rokovania, stretnutie so Si Ťin-pchingom využil na propagáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet