Spojené štáty poskytnú Ukrajine raketové systémy dlhého doletu ATACMS, množstvo však nie je špecifikované

Spojené štáty poskytnú Ukrajine raketové systémy dlhého doletu ATACMS, množstvo však nie je špecifikované

22.9.2023 (SITA.sk) – Spojené štáty pošlú na Ukrajinu „malý počet“ raketových systémov dlhého doletu ATACMS.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nešpecifikované množstvo zbraní

Ako referuje web news.sky.com s odvolaním sa NBC News, pod podmienkou anonymity to potvrdili traja americkí predstavitelia. Tí uviedli, že Ukrajina dostane od USA bližšie nešpecifikované množstvo zbraní, no neposkytli časový harmonogram.

Ukrajina niekoľko mesiacov žiadala USA o dodanie armádneho taktického raketového systému, známeho ako ATACMS, ktorý by Kyjevu poskytol schopnosť zaútočiť na ciele zo vzdialenosti až 300 kilometrov. Americkí predstavitelia doteraz trvali na tom, že boli „na stole“, ale je veľmi nepravdepodobné, že budú zahrnuté do tohto najnovšieho balíka podpory.

Vojaci „na dostrel“

Podľa vojenského analytika Seana Bella s pomocou systémov ATACMS sa všetci ruskí vojaci na Ukrajine ocitnú „na dostrel“.

„Našťastie sa dajú odpáliť z raketového systému HIMARS, a Ukrajinci už majú na ne odpaľovacie zariadenia. USA poskytujú len samotné rakety,“ povedal Bell, podľa ktorého získa Ukrajina „skutočne zaujímavú vojenskú schopnosť“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2023 (fotografie)

Bell sa domnieva, že zmena amerického postoja v súvislosti s dodaním rakiet dlhého doletu vyplynula z tvrdej kampane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas návštevy Washingtonu.

Viac k témam: americká pomoc, pomoc Ukrajine, Ruskí vojaci, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Spojené štáty poskytnú Ukrajine raketové systémy dlhého doletu ATACMS, množstvo však nie je špecifikované © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet