Tusk potvrdil práce na projekte Východný štít, Poľsko vynaloží na posilnenie hraníc s Ruskom a Bieloruskom 10 miliárd zlotých

Tusk potvrdil práce na projekte Východný štít, Poľsko vynaloží na posilnenie hraníc s Ruskom a Bieloruskom 10 miliárd zlotých

18.5.2024 (SITA.sk) – Poľsko investuje zhruba 10 miliárd zlotých na posilnenie hraníc s Ruskom a Bieloruskom. Jeho premiér Donald Tusk v sobotu povedal, že práce na projekte Východný štít, ktorý zahŕňa postavenie riadnych vojenských opevnení, sa už začali.

Projekt výstavby bezpečnej hranice

Poľsko, ako krajina vo východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ), podľa neho nesie dodatočnú zodpovednosť za bezpečnosť Európy.

„Otvárame ohromný projekt výstavby bezpečnej hranice, vrátane systému opevnení a tvarovania terénu, environmentálnych rozhodnutí, ktoré urobia túto hranicu nepreniknuteľnou pre potenciálneho nepriateľa,“ vyhlásil Tusk v Krakove, keď sa prihováral vojakom pri príležitosti 80. výročia spojeneckého víťazstva v bitke o Monte Cassino počas druhej svetovej vojny.

Bezpečná hranica v čase mieru

„Začali sme s týmito prácami, aby bola poľská hranica bezpečná v čase mieru a nepreniknuteľná pre nepriateľa v čase vojny,“ dodal.

Predošlá poľská vláda na hranici s Bieloruskom postavila plot, aby zabránila masívnemu prílevu migrantov, ktorý sa začal v roku 2021. Súčasná proeurópska vláda tvrdí, že hranicu treba ešte viac posilniť.

Viac k témam: poľsko-bieloruské hranice, poľsko-ruské hranice, poľský premiér, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Tusk potvrdil práce na projekte Východný štít, Poľsko vynaloží na posilnenie hraníc s Ruskom a Bieloruskom 10 miliárd zlotých © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet