Piešťany ako romantický pobyt

Piešťany ako romantický pobyt

Slovenské liečebné kúpele Piešťany sú už viac než storočie jednými z popredných európskych centier, špecializovaných na liečbu reumatických ochorení, rehabilitáciu pohybového aparátu a nervového systému. Okrem špičkovej liečby ponúkajú Piešťany množstvo ďalších atrakcií a zážitkov, ktoré rozhodne stoja za pozornosť a návštevu. Objavte naše tipy na zaujímavé miesta a pamiatky v Piešťanoch a ich okolí. Piešťany, nachádzajúce sa na západnom Slovensku, sú obľúbeným kúpeľným mestom, známym svojimi termálnymi prameňmi a liečebnými procedúrami. Oprávnene patria medzi najvyhľadávanejšie centrá na liečbu reumatických chorôb, vďaka miestnym kúpeľom a Národnému centru reumatických chorôb. Mesto je nezabudnuteľné aj vďaka soche zlatovlasého muža lámajúceho barlu – Barlolamača. Prvá písomná zmienka o piešťanských kúpeľoch pochádza z roku 1549, avšak podľa miestnych legiend boli známe už oveľa skôr. Prvé kúpeľné budovy začali v Piešťanoch vznikať koncom 18. storočia.

Prírodným pokladom piešťanských kúpeľov je jedinečná sírna termálna voda, ktorá vyviera z hĺbky až 2000 metrov pod zemou. Miestne liečivé bahno získava svoje blahodarné účinky práve vďaka tejto vode a pred využitím na terapeutické účely dozrieva po dobu jedného roka. Piešťanské liečivé pramene sú preslávené svojím priaznivým pôsobením na ochorenia pohybového aparátu a reumatické problémy a úspešne sa používajú aj pri liečbe ďalších zdravotných ťažkostí.

Ak hľadáte dostupné a sezónne vhodné “romantické pobyty Piešťany”, toto miesto si určite zamilujete. Piešťany sú skvelou a zaslúženou voľbou pre váš oddych.

Kolonádový most

Piešťany ponúkajú zaujímavosti aj z historického a architektonického hľadiska. Kolonádový most, známy aj ako Sklený most, je najdlhší krytý most na Slovensku s dĺžkou 141,8 metra, ktorý spája Kúpeľný ostrov s mestom cez rieku Váh. Pozdĺžna stena ho rozdeľuje na severnú a južnú časť, pričom južná strana slúži ako solárium. Tento most je vrcholným dielom funkcionalistickej architektúry a patrí medzi hlavné symboly Piešťan. Most je určený len pre chodcov a počas celého roka na ňom stretnete kúpeľných hostí, turistov aj miestnych obyvateľov, ktorí si užívajú príjemné prechádzky. Autorom mosta je architekt Emil Belluš a výzdobu navrhol národný umelec Martin Benka. Vďaka týmto vynikajúcim tvorcom bol most vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Socha Barlolamača

Pri vstupe na Kolonádový most vás zaujme slávna socha Barlolamača, ktorá je symbolom uzdravenia, ktoré mnohí návštevníci zažili v miestnych kúpeľoch. Táto bronzová socha, ktorú vytvoril akademický sochár Robert Kühmayer, bola na most umiestnená v roku 1933, a teda už 90 rokov zdobí toto miesto. Socha patrí k najfotografovanejším objektom v Piešťanoch, a preto si pri návšteve mesta nezabudnite urobiť fotografiu aj vy.

Kúpeľný ostrov

Keď sa spomenú Piešťany, väčšina ľudí si okamžite predstaví ich známe kúpele. Táto oáza pokoja a relaxácie sa nachádza na Kúpeľnom ostrove, zasadenom do krásneho parku plného jazierok s leknami, fontán a sôch. Je to ideálne miesto na prechádzky a oddych, ktoré v návštevníkoch vyvoláva pocit pokoja. Liečivá voda tu vyviera z desiatich termálnych prameňov, ktoré obsahujú sírovodík a 1500 mg minerálnych látok na liter, s teplotou 67 až 69 °C, z hĺbky 2000 metrov. Tieto pramene sú účinné pri liečbe reumatických ochorení, problémov s pohybovým aparátom a nervovými poruchami. Kúpeľný ostrov je komplexom hotelov a ubytovacích zariadení, ktoré ponúkajú rôzne liečebné procedúry. Okrem kúpeľných budov a liečebných domov tu nájdete aj mini zoo a golfové ihrisko. Prechádzka po Kúpeľnom ostrove, ktorý tvorí akési „mesto v meste“, spolu s rôznymi sochami a fontánami vytvára jedinečnú atmosféru. Súčasťou ostrova je aj termálne kúpalisko a sieť liečebných domov.

Prameň na pitie pri Napoleónskych kúpeľoch

V blízkosti kúpeľných areálov sa nachádza prameň s liečivou vodou vhodnou na pitný režim. Obsah minerálnych látok v tejto vode je výrazne vyšší ako v bežnej minerálnej vode z obchodu, preto je potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie. Odporúča sa ju piť ráno, na obed a večer po 2 dcl pred jedlom, pričom sa odporúča konzumovať ju priamo pri prameni, ešte teplú. Pod kohútikom je vyznačená teplota 60 °C, čo naznačuje, že voda je dosť teplá, a preto je vhodné ju pred pitím nechať trochu vychladnúť.

Balneologické múzeum Kúpeľná dvorana

Najznámejšie slovenské kúpeľné mesto Piešťany sa môže pochváliť unikátnym Balneologickým múzeom Imricha Wintera. Toto múzeum bolo založené v roku 1931 zásluhou Piešťanskej muzeálnej spoločnosti a rodiny Winterovcov. Nachádza sa v budove Kúpeľnej dvorany, známej aj ako Kursalón, v Mestskom parku. Návštevníci si tu môžu prezrieť výstavy venované histórii kúpeľníctva, slovenským minerálnym vodám, etnografii a archeológii. Múzeum je hrdé na svoje exponáty zo staršej doby kamennej z Moravian nad Váhom a pohrebiská zo Stráží. Návštevníci, či už turisti alebo miestni, tu nájdu množstvo informácií o histórii mesta a môžu si pozrieť aj výstavu ľudovej kultúry, ktorá zahŕňa kroje, plastiky, keramiku a dokonca aj autentický starý dom so slamenou strechou.

Kúpalisko Eva

Na Kúpeľnom ostrove sa nachádza obľúbené kúpalisko s termálnymi prameňmi. Vďaka svojej jedinečnej architektúre z minulých čias je zaradené medzi kultúrne pamiatky. Kúpalisko ponúka tri bazény – 50-metrový plavecký bazén, bazén pre deti a relaxačný bazén. Všetky bazény sú otvorené iba počas letnej sezóny. Termálna voda v bazénoch má teplotu 30 stupňov Celzia a priaznivo pôsobí na pohybový aparát. Pre deti je pripravená atrakcia v podobe 10-metrovej šmykľavky. V areáli sa nachádzajú aj antukové tenisové kurty, ihrisko na plážový volejbal a streetbalové ihrisko.

Izba básnika Ivana Krasku

Pri príležitosti stého výročia narodenia významného slovenského básnika Ivana Krasku bola v roku 1976 Balneologickým múzeom Imricha Wintera sprístupnená expozícia – Pamätná izba Ivana Krasku. Táto expozícia sa nachádza v byte, kde básnik prežil svoje posledné roky života spolu so svojou manželkou. Ivan Krasko, autor známej zbierky básní *Nox et solitudo*, tu žil na sklonku svojho života. V autenticky zariadenej pracovni a spálni môžu návštevníci nielen spoznať jeho literárnu tvorbu, ale aj získať náhľad do jeho osobného života. Pamätná izba Ivana Krasku je súčasťou Balneologického múzea v Piešťanoch.

Vojenské historické múzeum

Múzeum sa pýši bohatou zbierkou, ktorá mapuje dejiny vojenstva a vojenské udalosti Slovenska. Jeho cieľom je posilňovať národné historické vedomie, pestovať hrdosť na slovenskú štátnosť a prehlbovať úctu k vojenským tradíciám slovenského národa. Stála expozícia sa nachádza v priestoroch bývalého vojenského letiska, kde sú umiestnené tri haly. Návštevníci si môžu pozrieť viac ako 400 kusov vojenskej výzbroje, výstroja a techniky, ktorú používala československá armáda od konca druhej svetovej vojny až do roku 1992. Táto expozícia zaujme predovšetkým milovníkov vojenskej histórie, malých aj veľkých.

Park miniatúr v Podolí

Park miniatúr v Podolí je jedinečnou turistickou atrakciou na Slovensku. Táto vonkajšia expozícia v súčasnosti predstavuje vyše 80 modelov hradov, zámkov, kostolíkov, chát, rozhľadní a rodných domov významných osobností. Všetky modely sú vytvorené na základe vedeckých rekonštrukcií, pričom ich výstavbe predchádzalo podrobné spracovanie dokumentácie a presné osadenie v teréne. V expozícii môžete obdivovať napríklad Holičský zámok, Čachtický hrad, Hrad Súľov, Červený Kameň, Rotundu sv. Juraja v Skalici či rodný dom herca Jozefa Kronera.

Cyklistický okruh Síňava

Ste nadšencom športu? Ak áno, vyrazte na cyklotrasu okolo vodnej nádrže Sĺňava. Pohodlný asfaltový povrch, široký tri až štyri metre, je ako stvorený na bicyklovanie, korčuľovanie, beh alebo prechádzky. Trasa začína pri Krajinskom moste a vedie po pravej strane rieky Váh smerom k Lodenici. Cestou miniete sídlisko Floreát a futbalové ihrisko Makabea. Trasa pokračuje okolo lodenice, potoka Dubová a niekoľkých hotelov. Pokračujete popri známom hniezdisku vtáctva až k haťi Drahovce. Po prechode cez hať sa vrátite na východiskový bod. Celková dĺžka okruhu je 12 km. Pešou chôdzou to zvládnete za približne 4 hodiny, na bicykli za 45 minút. Prajeme vám príjemný športový zážitok.

Vyhliadkové plavby

Návštevníci najznámejších slovenských kúpeľov si môžu vychutnať aj vyhliadkové plavby po rieke Váh a vodnej nádrži Sĺňava. Kratšia plavba trvá 55 minút, dlhšia 80 minút. Na palube vás privíta priateľský personál, ktorý sa postará o vaše pohodlie a ponúkne vám občerstvenie. Piešťany tak budete môcť objaviť z novej perspektívy – priamo z vody.

Vrch Skalka

Okolie Piešťan ponúka výborné možnosti pre turistiku. Nad obcou Hubina sa týči menší vrch Skalka, ktorý je obľúbeným cieľom miestnych obyvateľov na príjemne strávené víkendové dopoludnia. Výstup na vrchol má približne 1,5 km a vedie po modro označenej turistickej trase. Vrch je pokrytý lesom, ktorý postupne prechádza do rozľahlých lúk plných rozmanitých kvetov a bylín.

ZOO farma

Hľadáte ideálne miesto na rodinnú zábavu? Uprostred malebných kopcov západného Slovenska, v blízkosti obce Modrová, nájdete netradičnú zoologickú farmu. Dopravná značka vás nečakane informuje, že ste práve vstúpili na územie Nového Zélandu. Nasleduje ďalšia značka upozorňujúca na „Pozor klokany“. Táto farma, nazvaná Nový Zéland, bola založená v roku 2005. Zvieratá si tu môžete prezrieť z bezprostrednej blízkosti a na farme je aj expozícia venovaná maorskej a novozélandskej kultúre. V lesnom prostredí môžete obdivovať repliky príbytkov, v ktorých žili Maori pred 300 – 400 rokmi.

Marhát a jeho rozhľadňa

V okolí Piešťan máme ďalší tip na príjemnú túru. Ako bonus vás čaká nádherný výhľad na tri samosprávne kraje – Nitriansky, Trnavský a Bratislavský. Vyberte sa na turistickú rozhľadňu na vrchu Marhát, ktorá má výšku 17 metrov. Z vrcholu sa vám naskytne panoramatický pohľad na Považský Inovec, Tribeč, Vtáčnik, Biele Karpaty, ako aj na mestá Topoľčany, Partizánske, Nováky až po Devín. Marhát je prístupný z viacerých smerov, vrátane obcí Hubina, Bojná, Vozokany, Lipovník či Nitrianska Blatnica. Všetky trasy sú dobre značené, takže sa nemusíte obávať, že by ste sa stratili. Z obce Nitrianska Blatnica, odkiaľ je vrchol vzdialený asi 5 km, vedie k rozhľadni aj cyklotrasa. Na rozhľadňu však bicykel neberte, nechajte ho zaparkovaný pod ňou.

Zdroj foto: hotelpark.sk

 

0Shares
Nezaradené