Ľupták nerozumie cirkusu okolo odvolávania Šimečku, nehlasovanie troch poslancov z Hlasu ho neprekvapilo

Ľupták nerozumie cirkusu okolo odvolávania Šimečku, nehlasovanie troch poslancov z Hlasu ho neprekvapilo

17.9.2024 (SITA.sk) – „Robí sa okolo toho taký cirkus, ako keby sme odvolávali prezidenta zemegule,“ vyjadril sa poslanec Národnej rady (NR) SR Pavel Ľupták (SNS) na margo odvolania podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (Progresívne Slovensko).

Šimečku v utorok poslanci v tajnom hlasovaní odvolali z funkcie, za bolo 76 poslancov. Vládna koalícia má v NR SR 79 mandátov, podľa medializovaných informácií na odvolávaní neparticipovali poslanci koalície Roman Malatinec, Samuel Migaľ a Roman Šalitroš zo strany Hlas-SD.

Nehlasovanie poslancov Hlasu

Ľupták odvolávanie podpredsedu parlamentu nepovažuje za rozdeľovanie spoločnosti. Vyjadril sa tiež, že v rámci štátu nejde o nejakú významnú funkciu, zdôraznil ale, že ju nechce nijako znevažovať. Nehlasovanie troch poslancov z Hlasu by si podľa Ľuptáka s nimi malo vyriešiť vedenie ich strany. Z ich kroku prekvapený nebol, vyjadril sa, že očakával, že sa niekto zdrží, prípadne v tajnom hlasovaní bude proti.

Ak si páni neprevzali hlasovacie lístky, tak sa kvázi ‚zverejnili‘, ako hlasovali,“ uviedol. Poznamenal, že to nevníma ako tragédiu a zrejme mali svoje dôvody.

Jednotná koalícia

Poslanci Hlasu, ktorí nehlasovali, sa vyjadrili, že v štáte sú vážnejšie problémy ako odvolávanie Šimečku. Ľupták argumentoval, že riešenie netransparentného prideľovania dotácií v situácii, keď je potrebné konsolidovať verejné financie, je šetrením finančných prostriedkov. Odvolávanie Šimečku obhajoval aj tým, že mal organizovať protesty, aby ochránil dotácie pre svojich blízkych.

Poslanec za Smer-SD Richard Glück sa pre médiá vyjadril, že je rád, že koalícia bola pri odvolávaní Šimečku jednotná. To, že traja poslanci za stranu Hlas-SD o Šimečkovom odvolávaní nehlasovali, označil poslanec Glück za ich právo. Viac to nechcel komentovať, podotkol, že ich nemieni ani odsudzovať. „Je to vyslovene ich zodpovednosť, aj voči voličom,“ dodal.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Mimoriadna schôdza parlamentu, Podpredseda Národnej rady SR (NR SR), Predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS), Rokovanie NR SR
Zdroj: SITA.sk – Ľupták nerozumie cirkusu okolo odvolávania Šimečku, nehlasovanie troch poslancov z Hlasu ho neprekvapilo © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko