Bratislavská vodárenská spoločnosť zvyšuje ceny vodného a stočného. Koľko si priplatí priemerná trojčlenná rodina?

Bratislavská vodárenská spoločnosť zvyšuje ceny vodného a stočného. Koľko si priplatí priemerná trojčlenná rodina?

30.9.2024 (SITA.sk) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví určil pre Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS) nové ceny vodného a stočného. Ako informuje hovorca BVS Matúš Stračiak, od 1. októbra vstupuje do platnosti nová cena za vodné vo výške 1,5103 €/m3 s DPH a cena za odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou vo výške 1,4725 €/m3 s DPH.

„Pre priemernú trojčlennú rodinu bude táto zmena predstavovať zvýšenie o približne 1,60 eura mesačne,“ uviedol. „Keďže do roku 2020 sa cena vodného a stočného menila iba minimálne, odzrkadlilo sa to na údržbe vodárenskej infraštruktúry, čoho dôsledkom boli časté havárie a poruchy,“ poznamenal Stračiak.

Investície do zastaranej infraštruktúry

Ako dodal, k systematickej obnove zastaranej infraštruktúry sú potrebné veľké investície, ktoré by aspoň čiastočne mohli pokryť nové ceny vodného a stočného.

V súvislosti so zmenou cien vyzve BVS svojich zákazníkov, aby v termíne od 1. do 9. októbra nahlásili aktuálny stav vodomeru na svojich odberných miestach.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„V prípade nenahlásenia stavu vodomeru v uvedenom termíne sa zákazník nemusí obávať, na výpočet spotreby bude automaticky použitý odhad na základe historickej spotreby daného odberného miesta,“ vysvetlil hovorca.

Najpohodlnejší spôsob nahlásenia stavu vodomeru

Za nahlásenie stavu vodomeru v bytových domoch spravovaných správcovskou spoločnosťou zodpovedá príslušný správca.

„Pokiaľ sa rozhodnete pre nahlásenie stavu vodomeru, najefektívnejší a najpohodlnejší spôsob je prostredníctvom Zákazníckeho portálu BVS alebo virtuálnej asistentky na stránke www.bvsas.sk,“ priblížil Starčiak. Zákazníci môžu stav vodomeru nahlásiť aj osobne v ktoromkoľvek kontaktnom centre BVS, prípadne telefonicky na linke call centra, ktorá však môže byť počas nahlasovania mimoriadnych odpočtov preťažená.

„Ide o mimoriadny odpočet, súvisiaci so zmenou ceny vodného a stočného, ktorý nenahrádza riadny, periodický odpočet spojený s vyúčtovaním spotreby pre dané odberné miesto,“ zdôraznil hovorca. Z uvedeného dôvodu žiadajú zákazníkov, ktorí budú v krátkom časovom horizonte vyzvaní na nahlásenie riadneho odpočtu, aby tak urobili bez ohľadu na nedávno zrealizovaný mimoriadny odpočet.

Viac k témam: Vodné a stočné
Zdroj: SITA.sk – Bratislavská vodárenská spoločnosť zvyšuje ceny vodného a stočného. Koľko si priplatí priemerná trojčlenná rodina? © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko