Inštitút sociálnej demokracie chce trestnoprávnu dohru povinného očkovania aj očkovacej lotérie

Inštitút sociálnej demokracie chce trestnoprávnu dohru povinného očkovania aj očkovacej lotérie

1.10.2024 (SITA.sk) – Občianske združenie Inštitút sociálnej demokracie (ISD) podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s rozhodnutiami Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) a Ministerstva financií SR (MF SR) v rokoch 2020 až 2023.

Ako inštitút ďalej informoval, podľa jeho analýz nesprávne a politicky motivované rozhodnutia ÚHP a MF SR v oblasti očkovacej lotérie, povinného očkovania a prioritizácie výstavby diaľnic spôsobili škody vo výške viac ako 1,5 miliardy eur.

Náklady dosiahli 27 miliónov eur

Náklady na očkovaciu lotériu podľa ISD dosiahli 27 miliónov eur, pričom efektivita bola oveľa nižšia v porovnaní so sprostredkovateľským bonusom. Pokiaľ ide o povinné očkovanie, podľa inštitútu spôsobilo štátu škody v hodnote 50 miliónov eur v súvislosti s nevyužitými vakcínami.

ISD tiež poukázal na vyčíslenie spoločenských nákladov na nezaočkovaného človeka na úrovni 4 384 eur, pričom sa tak podľa inštitútu stalo „na základe neznámych a pochybných konštánt a účelových metodík, ktoré nemajú oporu v žiadnych medzinárodných metodikách a porovnaniach či štúdiách a výskumoch“.Od stanovenej sumy sa následne podľa ISD vypočítavali „fiktívne dopady a prínosy zdôvodňujúce oprávnenosť výdavkov v rámci očkovacej lotérie a sprostredkovateľského bonusu“.

Problematika výstavby diaľnic

Inštitút tiež poukázal na problematiku výstavby diaľnic, konkrétne na podľa nich nesprávnu prioritizáciu obchvatu Levíc pred diaľnicami na východe Slovenska. Tá podľa inštitútu spôsobila škody v hodnote viac ako 500 miliónov eur.

„Rozhodnutia ÚHP a MF SR, ktoré boli prijaté počas pandémie a vo vzťahu k výstavbe infraštruktúry, mali dramatické finančné dopady na verejné financie. Odhadujeme, že štát prišiel iba pri týchto dvoch oblastiach o viac ako 1,5 miliardy eur v dôsledku neodborných a politicky motivovaných rozhodnutí,“ uviedol predseda správnej rady ISD Martin Halás.

Zároveň pripomenul, že v inkriminovanom období rokov 2020 až 2023 šéfoval ÚHP súčasný poslanec parlamentu za Progresívne Slovensko Štefan Kišš a ministrami financií boli Igor Matovič a Eduard Heger.

„Ľudia očakávajú vyvodenie zodpovednosti voči konkrétnym osobám, ktoré sú zodpovedné za tieto miliardové škody. Sme presvedčení, že prišlo k vážnym pochybeniam a obrovským finančným škodám,“ Halás.

Viac k témam: Očkovacia lotéria, predseda správnej rady ISD, Trestné oznámenie
Zdroj: SITA.sk – Inštitút sociálnej demokracie chce trestnoprávnu dohru povinného očkovania aj očkovacej lotérie © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko