Na Slovensku je viac ako 71-tisíc ľudí bez domova, mnohých trápia vážne zdravotné problémy

Na Slovensku je viac ako 71-tisíc ľudí bez domova, mnohých trápia vážne zdravotné problémy

10.10.2024 (SITA.sk) – Na Slovensku je viac ako 71 tisíc ľudí bez strechy nad hlavou, mnohých trápia zdravotné problémy. Poukázala na to nezisková organizácia Depaul Slovensko pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudí bez domova s prosbou o pomoc pre týchto ľudí.

Mnohých trápia zdravotné problémy

Organizácia upozorňuje na narastajúce problémy chorých jednotlivcov žijúcich na ulici, z ktorých štvrtina je ekonomicky aktívna, avšak vážne zdravotné ťažkosti skracujú ich možnosti sebarealizácie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Dnes špeciálne myslíme na chorých ľudí bez domova. Predstavte si, že ste po komplikovanej operácii a nemáte miesto na doliečenie. Alebo trpíte posledným štádiom rakoviny a potrebujete nepretržitú starostlivosť. Vašim ‚domovom‘ je ale ulica,“ priblížil situáciu Jozef Kákoš, riaditeľ Depaul Slovensko.

Zriadenie Útulku sv. Lujzy de Marillac

Reakciou na tento závažný problém bolo podľa jeho slov zriadenie Útulku sv. Lujzy de Marillac pred 16 rokmi, kde personál neziskovej organizácie poskytuje celodennú starostlivosť pre ľudí bez domova počas ich zdravotných ťažkostí.

V roku 2023 sa v útulku liečilo 77 ľudí, pričom 16 z nich našlo stabilné bývanie. Aktivity ústavu zahŕňajú vydanie 31 995 porcií jedál a poskytnutie 1 185 ošetrení pri obmedzenej kapacite 35 lôžok. Depaul Slovensko žiada verejnosť, aby podporili jeho činnosť.

„Pre pokračovanie týchto služieb potrebujeme vašu pomoc, vyzbierané financie pokryjú časť nákladov na prevádzku útulku, aby sme udržali kvalitné, dostupné, ale hlavne chýbajúce a nenahraditeľné služby pre chorých ľudí bez domova,“ uzatvára Jozef Kákoš.

Viac k témam: Bezdomovci, Ľudia bez domova, medzinárodný deň ľudí bez domova, riaditeľ Depaul Slovensko, Sociálne
Zdroj: SITA.sk – Na Slovensku je viac ako 71-tisíc ľudí bez domova, mnohých trápia vážne zdravotné problémy © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika