Poľský premiér Tusk plánuje dočasne pozastaviť právo na azyl, podľa jeho slov ho zneužívajú Rusko a Bielorusko

Poľský premiér Tusk plánuje dočasne pozastaviť právo na azyl, podľa jeho slov ho zneužívajú Rusko a Bielorusko

12.10.2024 (SITA.sk) – Poľský premiér plánuje v rámci novej migračnej politiky dočasne pozastaviť právo na azyl. Donald Tusk to avizoval v sobotu s tým, že právo na azyl v jeho krajine zneužívajú Rusko a Bielorusko.

„Štát musí znovu získať stopercentnú kontrolu nad tým, kto vstupuje do Poľska a opúšťa ho,“ vyjadril sa na zjazde jeho Občianskej koalície podľa agentúry PAP Tusk s tým, že teritoriálne pozastavenie práva na azyl bude súčasťou stratégie, ktorú v utorok predstavia na stretnutí kabinetu.

„Obmedzíme nelegálnu migráciu v Poľsku na minimum,“ vyhlásil. Poľský premiér bude podľa jeho slov požadovať uznanie ich rozhodnutia o práve na azyl od Európskej únie, píše PAP. Poľsko má problémy s migračnými tlakmi na hraniciach s Bieloruskom od roku 2021.

Poľské vlády vinia Bielorusko a Rusko z toho, že tam lákajú migrantov z Blízkeho východu a Afriky s cieľom destabilizovať Západ. Tusk sa v sobotu vyjadril, že zneužívanie práva na azyl zo strany vodcov v Rusku a Bielorusku, prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi je „v jasnom rozpore s ideou práva na azyl“.

Už vo štvrtok poľský minister zahraničia Radek Sikorski oznámil, že Poľsko sprísni jeho pravidlá týkajúce sa víz a preverovania žiadateľov.

Viac k témam: Azyl, Migračná politika, Nelegálna migrácia, poľský premiér
Zdroj: SITA.sk – Poľský premiér Tusk plánuje dočasne pozastaviť právo na azyl, podľa jeho slov ho zneužívajú Rusko a Bielorusko © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet