Petržalka sa aj tento rok postarala o ježkov, pripravila im ohrádky pre bezpečné prezimovanie

Petržalka sa aj tento rok postarala o ježkov, pripravila im ohrádky pre bezpečné prezimovanie

19.10.2024 (SITA.sk) – Bratislavská Petržalka aj tento rok pripravila ježoviská pre bezpečné prezimovanie ježkov.

Ako informuje hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková, špeciálne ohrádky vytvorili a použili už minulý rok a umiestnili ich v 20 lokalitách v rámci Petržalky.

Ježkovia sú zákonom chránení

„Po roku si niektoré z ježovísk vyžadovali menšiu renováciu, aby mohli opäť slúžiť svojmu účelu,“ uviedla.

Zimný spánok ježkov trvá štyri až šesť mesiacov, spravidla od novembra do marca. „Tieto zákonom chránené živočíchy zvyknú zimovať v plytkých dierach, ale aj v kopách lístia, konárov či iného biologického odpadu,“ priblížila Halašková.

Ako dodala, teplotné výkyvy posledných rokov majú dopad aj na zvieracie biorytmy. „A tak sa stáva, že sa ježkovia, namiesto spánku, vystresovaní potulujú po uliciach,“ dodala.

Ježoviská nie sú smetné koše

Mestská časť žiada obyvateľov, aby ježoviská nevyužívali namiesto smetných košov. „Poškodené ohrádky sme opravili a doplnili o čerstvé lístie,“ uviedol Milan Gálik z Oddelenia správy verejných priestranstiev miestneho úradu.

Ako dodal, pri čistení ježovísk ich nemilo prekvapil nahádzaný komunálny aj kuchynský odpad. „Pri vyhadzovaní odpadu môžu byť ježkovia vyrušení zo spánku, sklenený alebo nebezpečný odpad ich zas môže zraniť,“ upozornil.

Viac k témam: ježko, ježoviská
Zdroj: SITA.sk – Petržalka sa aj tento rok postarala o ježkov, pripravila im ohrádky pre bezpečné prezimovanie © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko