Spoločnosť Pfizer zdokumentovala v prvých mesiacoch 158 893 nežiaducich udalostí

Spoločnosť Pfizer zdokumentovala v prvých mesiacoch 158 893 nežiaducich udalostí

Dva mesiace a jeden deň po podaní žaloby a takmer tri mesiace po tom, ako spoločnosť Pfizer udelila licenciu na vakcínu covid-19, Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) zverejnil prvé kolo dokumentov, ktoré preskúmal pred udelením licencie na tento výrobok.

Išlo o 91 strán vo formáte pdf, jeden súbor xpt a jeden súbor txt. Môžete si ich stiahnuť tu.

Aj keď je na vedcoch, aby tento text správne analyzovali, dovoľte mi, aby som sa podelil o jeden postreh.

Jedným z predložených dokumentov je Kumulatívna analýza hlásení o nežiaducich udalostiach po autorizácii [vakcíny], ktorá bola doručená 28. februára 2021, teda len dva a pol mesiaca po tom, ako vakcína získala povolenie na mimoriadne použitie (EUA).

Tento dokument odráža nežiaduce udalosti po očkovaní, ktoré ukončili „pracovný cyklus“ spoločnosti Pfizer v USA aj mimo USA do 28. februára 2021.

Na strane 6 spoločnosť Pfizer vysvetľuje, že „vzhľadom na veľký počet spontánnych hlásení o nežiaducich udalostiach prijatých v súvislosti s týmto výrobkom spoločnosť [Pfizer] uprednostnila spracovanie závažných prípadov…“ a že spoločnosť Pfizer „tiež prijala [sic] niekoľko opatrení, aby pomohla zmierniť veľký nárast hlásení o nežiaducich udalostiach“, vrátane „zvýšenia počtu pracovníkov zadávajúcich údaje a spracúvajúcich prípady“ a „prijala približne [REDAKCIA] ďalších pracovníkov na plný úväzok“.

Pýtajte sa, prečo je vlastné zverejniť, koľko ľudí musela spoločnosť Pfizer zamestnať, aby sledovala všetky nežiaduce udalosti hlásené krátko po uvedení svojho výrobku na trh.

Pokiaľ ide o objem hlásení, za dva a pol mesiaca po vydaní EUA dostala spoločnosť Pfizer celkovo 42 086 hlásení obsahujúcich 158 893 „udalostí“.

Väčšina týchto hlásení pochádzala z USA a týkala sa nepomerne viac žien (29 914 v porovnaní s 9 182 hláseniami poskytnutými mužmi) a osôb vo veku 31 až 50 rokov (13 886 v porovnaní s 21 325 hláseniami pre všetky ostatné vekové skupiny spolu, pričom ďalších 6 876 hlásení bolo neznámych). Takisto 25 957 udalostí bolo klasifikovaných ako „Poruchy nervového systému“.

Ženy vo veku 30 až 51 rokov. Poruchy nervového systému. Znie to povedome. V skutočnosti to znie podobne ako obavy, ktoré vyjadrili niektoré zo žien, ktoré svedčili alebo ktoré sú opísané v nižšie uvedených videách.

Nie je však dôvod na obavy, pretože spoločnosť Pfizer vysvetľuje FDA: „Závery týchto analýz detekcie signálov sú v súlade so známym bezpečnostným profilom vakcíny.“ Ak teda vedeli, že sa tieto problémy vyskytnú, prečo sa zdá, že nemajú dostatok zamestnancov, aby zvládli tento očakávaný objem hlásení? Veľký záver spoločnosti Pfizer pre FDA: „Údaje neodhaľujú žiadne nové bezpečnostné problémy alebo riziká, ktoré by si vyžadovali zmeny v označovaní, a podporujú priaznivý pomer prínosov a rizík vakcíny BNT162b2.“

Inými slovami, pravdepodobne tu nie je nič zaujímavé. Spýtajte sa všetkých tých žien.

0Shares
Zaujímavosti Zdravie