Novinárku televízie Belsat odsúdili v Bielorusku na ďalších osem rokov väzenia. Katarínu Andrejevovú uznali v stredu za vinnú zo štátnej zrady

Novinárku televízie Belsat odsúdili v Bielorusku na ďalších osem rokov väzenia. Katarínu Andrejevovú uznali v stredu za vinnú zo štátnej zrady

Bieloruskú novinárku Katarínu Andreevovú, ktorá si už odpykáva dvojročný trest odňatia slobody v krajine, odsúdil v stredu súd v meste Homel na ďalších osem rokov väzenia po tom, ako ju uznali vinnou zo „štátnej zrady“.

Andreevovú (28) zatkli v novembri 2020 spolu so svojou kolegyňou Daryou Chultsovou po tom, ako informovala o masových opozičných protestoch v krajine ovládanej Lukašenkovým režimom.

Dvojica nakrútila videozáznam z demonštrácie na pamiatku zabitia Ramana Banderenka, ktorý zomrel rukou bieloruských síl počas protestov proti podvodným prezidentským voľbám. Obaja novinári boli obvinení z podnecovania k nepokojom a súd v Minsku ich odsúdil na dvojročné tresty v trestných kolóniách.

Novinárka televízie Belsat mala opustiť väzenie v septembri, keď sa jej skončí prvý dvojročný trest odňatia slobody, ale teraz sa zdá čoraz pravdepodobnejšie, že strávi celkovo 10 rokov vo väzení. Jej proces za vlastizradu sa konal za zatvorenými dverami s Andreevovým obhajcom, ktorý zabránil odhaliť akékoľvek informácie o procese na základe príkazu gag podaného obžalobou.

Vo februári 2022 bola Andreevová prevezená bez predchádzajúceho upozornenia do väzenského zariadenia v Homeli a takmer dva mesiace ona a jej rodina nevedeli, z čoho je obvinená. Začiatkom apríla bola obvinená z vlastizrady.

Televízia Belsat, ktorá je súčasťou poľskej štátnej korporátnej televízie TVP, už v roku 2021 smutne poznamenala, že slobodný svet si zvykol na to, že novinári idú do väzenia v Bielorusku napriek tomu, že Bielorusko leží tak blízko Varšavy a Vilniusu. Stanica tvrdí, že rozsudky vynesené bieloruským režimom sú porušením medzinárodných noriem aj bieloruského práva.

Píše portál RMX.

0Shares
Šokujúce