Európska komisia varuje pred výpadkami prúdu v celej Európe túto zimu

Európska komisia varuje pred výpadkami prúdu v celej Európe túto zimu

Európskej únii aj Spojenému kráľovstvu túto zimu hrozí nedostatok elektrickej energie v dôsledku problémov s dodávkami, ktoré zhoršila reakcia Západu na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Komisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Janez Lenarčič v rozhovore pre nemecké spravodajské médiá varoval, že nedostatok elektrickej energie je reálnou možnosťou, a prezradil, že exekutíva EÚ pripravuje pohotovostné plány pre takúto možnosť.

„Je celkom možné, že pomoc pri katastrofách bude potrebná aj v rámci EÚ,“ povedal Lenarčič v utorok redakčnej sieti v Nemecku. Vysvetlil, že jeho oddelenie sa pripravuje na dva scenáre. Píše portál RMX.

Prvá počíta s nedostatkom elektrickej energie v niektorých, ale nie vo všetkých členských štátoch, a niektoré národy by okrem inej núdzovej pomoci dodávali výrobcom elektrickej energie aj iné, „ako sa to deje počas prírodných katastrof“.

Ak by sa však väčšina členských štátov EÚ ocitla v ťažkostiach, Brusel by sa musel ponoriť do „strategických rezerv“, hovorí Lenarčič hovorí, že komisia má pre takúto krízu k dispozícii.

Tieto rezervy zahŕňajú okrem zdravotníckeho vybavenia a liekov aj hasičské lietadlá, generátory, vodné čerpadlá a palivo.

„Ešte pred vojnou [na Ukrajine] sme sa pripravovali na chemické, biologické, rádiologické a jadrové núdzové situácie,“ povedal Lenarčič.

Titulná fotografia: pixabay.com/Camera-man

0Shares
Šokujúce